Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Без цигари догодина?

Е-мейл Печат ПДФ

Без цигари догодина?Цигарите се завръщат. При това като тема номер едно. Вчера стана ясно, че Европейската комисия иска да въведе пълна забрана за тютюнопушене на обществени места в цялата общност през 2011 г. То дошло, бе!

Новината дойде от еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали. Той уточни, че моделът с „разрешените места за пушене” очевидно не работи и единственото решение е свързано с категоричния запор. Но това не са единствените мерки за ограничаване на тютюнопушенето, които замислят от Брюксел.

Кутиите с цигари ще трябва да бъдат скрити под щандовете и да притежават семпли опаковки, за да не се набиват на очи. И понеже бруталните послания по кутиите (като „Пушенето убива”) явно също не вършат работа, те ще бъдат заменени от снимки на разядени от катран бели дробове.

Финалната Евро мярка за всенародното здраве ще бъде намаляването на количеството никотин и другите токсични вещества, които се съдържат в цигарите.

Та, основният въпрос е как ще се отразят тези наредби на средностатистическия пушач у нас. С рисунките по кутиите лесно ще се справи. Продават се толкова красиви метални и кожени табакери. Липсата на видимост също няма да е проблем. Нали знаете от какви съмнителни места си набавя „порока” нашенецът.

Как обаче една сервитьорка ще успее да обясни на българския мачо, че в заведението не се пуши? Ето на този въпрос не мога да си отговоря вече една година. Политиците ни също не знаят отговора на сложната питанка. Тоталната забрана за пушене на обществени места бе въведена за няколко дни след 1 юни 2010, но депутатите от сегашния парламент решиха да либерализират закона. Така ситуацията си остана буквално по старому.

Дали някакво общо европейско решение може да промени отношението ни към тютюневия проблем? Очакват ни (нови) безспирни дебати, но и неясен развой на събитията.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Без цигари догодина?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414