Фортисимо



Прави ли техниката децата по-умни

Е-мейл Печат ПДФ

Прави ли техниката децата по-умниМного родители всекидневно надуват главите на бебетата си с музиката на Моцарт, карат ги да гледат образователни програми или да играят възпитателни компютърни игри.

И всичко това се прави с надеждата, че наследниците им ще израснат като по-умни и възприемчиви деца. Естествено тук не включваме майките, които зарязват хлапето пред телевизора или лаптопа, просто за да се освободят от грижите за него.

Това мащабно технологично въздействие над детските мозъци обаче се оказва един голям експеримент, който не може да бъде свит в размерите на научна лаборатория. А резултатите, които се наблюдават от него, се описват внимателно, макар да са твърде непоследователни и относителни.

Оказва се, че всяко трето бебе в САЩ гледа така наречените стимулиращи DVD програми. Но дали има смисъл от тези ранни уроци? Трудно е да се даде категоричен отговор. Технологичните помощници са доста разнообразни и някои от тях показват добри резултати, но в никакъв случай не може да се направи изводът, че „възпитателните технически способи” помагат, а „развлекателните” – вредят. Да се разсъждава над въпроса „Как технологията като цяло влияе на мозъка на детето” е точно толкова безсмислено като да се дебатира над темата „Как храната като цяло влияе върху тялото на малчугана”.

Родителите трябва да наблюдават внимателно как реагират децата им на различните технологични излъчвания. Но дори и да се заглежда в телевизора или да слуша съсредоточено музика, въобще не е сигурно, че бебето ще запечата трайно някакъв спомен или ще придобие полезно знание за света около него. Например, при Моцартовия ефект се оказва, че не конкретните ноти имат значение, а заниманията на детето, което ги слуша. Ритъмът стимулира мозъчната дейност и ако се комбинира познавателен и игрови процес с музиката на класическия гений, то тогава по-добрият резултат е на лице. Но практически в ранната детска възраст същият ефект може да бъде постигнат с почти всяка друга музикална стимулация (още за възпитанието чрез музика - тук).

Бебетата възприемат най-добре информацията с всичките си сетива, когато получават ясна ответна реакция. Затова повечето образователни телевизионни програми не са подходящи за тях, освен ако наоколо няма по-възрастен човек, който да показва телевизионните примери за форми, предмети, думи и разстояния на живо в стаята. Все пак определени детски телевизионни предавания могат да помогнат за усвояването на по-голям речников запас, дори и при пасивно гледане при хлапета от 9 до 30 месеца. Условието обаче е говорът в епизодите да е естествен. Децата са по-склонни да обръщат внимание на нетипични и преправени гласове – като на Телетъбис, но се оказва, че точно тези герои забавят усвояването на нови думички.

В периода от 3 до 5 годинки телевизията може да изиграе ролята на добър умствен стимулант. Елементарните сюжети в повечето анимационни филми също могат да помогнат за изграждане на навици за решаване на проблеми. Във всеки един епизод на всяко едно сериалче нещо се обърква, а главните герои намират начин за решаването на проблема.

Децата които са свикнали с тази разказвателна схема се опитват да я прилагат и в училище. Стига обаче да срещат разбиране от учители и родители.

fortisimo.eu – През следващата седмица ще поговорим за компютърните игри, които се използват в образователния процес.

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Ново от Мама + Тате = Аз

    Популярно от Мама + Тате = Аз

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    Още в Мама + Тате = Аз

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates

    Още от Това е лично

    You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Прави ли техниката децата по-умни

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414