Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Хубава си, татковино!

Е-мейл Печат ПДФ

„Обичам Шумен, обичам България, никога не бих напуснала страната ни”. Това са мои мисли отпреди 10 години. Припомних си ги когато намерих стара моя снимка от преди толкова лета.

Младо девойче на 19, родено и израснало в Шумен, напуснало пределите на града за по-дълго време чак през студентските си години.

Извън България пък можах да надникна едва на 29. Не, няма да ви занимавам с моята особа. Но може би това е обяснението за необяснимия ми патриотизъм. Винаги съм била близо до корените си. От дете знам, че там е щастието – в дребните неща. Припомних си го наскоро, в един октомврийски следобед, прекаран със семейството.

Но нищо не е както преди 10 години.

Половината от близките ми са в чужбина, повечето ми приятели са се устроили далеч от България. Питам се защо аз не мога и кое ме спира. Не ми липсва увереност, не ме е страх да рискувам, но знам, че там няма да съм щастлива. Тук е моето място. Да, възмущаваме се на осеяните с дупки улици, ядосваме се, че за да управляваш бебешка количка по тротоарите се изисква висш пилотаж, кипваме когато вместо любезен служител срещам поредната недоволна и мрънкаща лелка, самолекуваме се, за да не попадаме в докторските ръчички, примиряваме се, че носим дрехи втора употреба и ядем някакво подобие на храна.

Заплатите ни свършват още преди да сме ги получили, а някой там горе ни обяснява „Шшшъ съ оправим!” Решаваме да се разтушим с малко телевизия, но какво да видим? От екрана се носят призиви за благотворителност, разказват се коя от коя по-тежки истории. Сменяме канала, но и там същото.

С приближаването на зимата и хората сякаш се позатвориха в себе си. Преди имахме гости през ден, глъч се чуваше и от съседите. Сега е тихо и в тях, и у дома. Винаги в такива случаи си казвам, че има много по-зле от нас. Какво пък, нали имаме хляб на масата си, нали имаме покрив над главите си, нали ни е светло и сме здрави? Какво друго ни трябва? Ще изкараме някак и тази зима, а както казва баба ми „Който е жив напролет ще видим какво ще бъде”. Та нали след всяка криза идвал подем.

Вярвам в това, повярвайте и вие. Иначе ще се разотидем всички. „Господи, дай на България път, светлина, свобода”.

За fortisimo.eu – Силвия Терзиева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Хубава си, татковино!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414