Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Тя няма да го прочете...

Е-мейл Печат ПДФ

Тя няма да го прочете... Ще пиша сега за нея, но тя няма да го прочете. Няма и от други да го разбере. Защото я изгубих – пак. Ще бъде лично и ще засяга много хора като мен. Може да ви натъжи.

Беше винаги до мен. Не мога да забравя погледът й в родилната зала. Последен напън, очакване да чуя гласа на първото си бебе и погледът й втренчен в моите очи. Поглед, пълен с тревога. Изпълни ме с онази тогава нужна сигурност, че тя е готова да поеме върху себе си цялата ми болка, цялата умора. Беше там, когато ми е трудно. И после всичко мина. Приятна суматоха. Чакан плач на бебе. Облекчение и приятно отпускане. Нямаше я. Беше вече в коридора, защото знаеше, че съм добре.

Скоро след това пак бяхме с нея в болницата. Излизаше от скенера. Заобиколена от забързани лекари, които уреждаха формуляри и стая. Гледах в очите й и търсих онази сигурност, че ще може да издържи и тази болка. Не видях нищо. Аз ли се обърнах?!

Загубих я. Тръгнах си сама и бързах. Не знам за къде.

После я видях и тя се разплака. До мен стоеше дъщеря ми на 1 годинка. Пак бяхме трите – в болницата. Тя отвърна поглед. Скри сълзите.

Мина време. Идваше при нас, ние ходихме при нея. Имах я. Но вече времето се делеше на преди и след. Мислих си, че вече няма да я губя.

Пак съм в родилна зала. Няма я, но знам, че ако има нещо тя ще дойде. Да, чакаше отвън.

И пак си тръгнахме – заедно, в къщи.

После тя почерпи – облекчена и успокоена. Минаха пет години „след”.

След време всичко почна пак – в болницата, скенер, хора. Погледът е вече празен, нетърсещ очите ми. Пътят познат, а толкова плашещ като първи. Въпроси – казани и премълчани. Отговорите им – нечакани. Защо сега?! Не му е сега времето. Не сме готови.

Загубих я – пак.

Вече живее при мен, а аз още чакам докато пуша да дойде и да й разкажа какво преживях. Виждам я постоянно, а ми липсва. Питам я и ми липсва разговора с нея. При мене е, а я няма толкова време. Дори навикът да я набирам по телефона изчезна. Загубих я за трети път. И винаги е по-тежко и по-трудно.

Боли. Не мисля за следващия път, когато пак ще я загубя. Защото ще ми се наложи пак. Но тогава ще е предпоследен път. Не сме и същите вече. Губихме по нещо с всяка загуба, но сме още заедно. Светът няма да се промени след това, но сега ние сме целият й свят. Тя загуби... като мен.

Ти, майко, няма да го прочетеш. Няма и от други да го разбереш. Това е лично, а засяга и толкова други хора като мен.

Светът е красив. Животът е хубав – когато имаш хората, които го правят красив. Губим, тъжим и живеем с радостта от деня. Никога не идва времето, когато си готов да се разделиш завинаги с някого. Правим планове и си мислим, че ни трябва още нещо.

Мечтаем за друг живот бягайки в мислите си от собствения ни. Заспиваме уморени или с представата, че утре ще е най – успешният ни ден. Ядосваме се за дреболии и не мислим колко мъка носят някои хора. Радваме се с главата и лицето, но не и със сърцето. Мислим, че живеем трудно докато не дойде Болестта. Тогава разбираш колко сме малки. Как лесно се пречупваме и колко сме слаби.

Разбираш колко дребни са били проблемите преди това. Колко безсмислени са били ядовете ти. Колко безсмислени са ежедневните грижи. Защото само преживените неща са истински разбрани. Тогава си готов да съпреживееш болката и на другите до теб. Защото ние не сме сами. Не бихме могли да се справим сами и да оценим точно онези сладки мигове да сме с хората, които са ценни за нас. Тогава разбираш какво си имал и какво сега губиш.

Предстои ни предпоследна раздяла. Ще те загубя пак и пак ще ми липсваш. След това ще бъдеш в сърцето ми, в мислите, в спомен... Последната ще е когато и мен няма да ме има.

За fortisimo.eu – Мариана Добрева

 

1 коментара

  1. mnogo verno i o6te po- tujno

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Тя няма да го прочете...

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414