Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Доброволна любов

Е-мейл Печат ПДФ

Доброволна любовИзобщо не искам да звуча мелодраматично. Не ми е такова настроението. Но често се ядосвам как ние българите си умираме да лепим етикети.

Чета едно женско списание, което много харесвам заради винаги интересните теми, и заради начина по който пишат редакторите там, винаги знаят какво и как пишат.

Попадам на тема, която ме интересува, статията е с ангажиращото заглавие - Осиновяването е умна любов. Авторката на текста размишлява върху неволно чут разговор. Предава диалога между две жени, едната от които е кандидат осиновител, а другата нейна приятелка съветник. Съветничката успокоява приятелката си, че „дори да не случи на дете, и да не може да ми даде най-доброто, поне ще направи едно добро дело и ще го спаси от живота в дома”. И двете изглеждали „някак несемейно”. Според пишещата, кандидат-осиновителката явно се мъчи да осмисли битието си и да запълни мястото на вечно липсващия мъж. Вълнува я и въпроса, че на нас хората ни е „натрапено” да мислим, че осиновяването е високоблагородна и смела постъпка, която превръща осиновителите в изключителни хора.

„И защо осиновителите да са изключителни, а биологичните родители да не са”. По-нататък разсъжденията са все на човек, който много разбира от тази тема.

Аз съм майка осиновителка, но така и не мога да се почувствам нито смела, нито изключителна, нито специална, нито спасителка. Аз съм жена като всички останали. Родена съм, за да стана майка, но по здравословни причини така и не успях да родя детето си…

Разбрах, че любовта, която Бог е посял в сърцето ми, стои там и чака да я дам на дете, което пък си няма майка. Простичко е. Можеш да даваш само това, което имаш…

Аз съм несемейна, но не съм забелязала, че изглеждам „някак несемейно”. Дори не знам какви точно са разликите между семейните и несемейните?! Това, че детето ще запълни мястото на вечно отсъстващия мъж е глупост на глупостите. Едното няма нищо общо с другото, за тези които разбират това. Всеки човек има в сърцето си много любови, те са като чекмеджета. Дори едното да е препълнено, другото пак си остава празно. Ако си намерил човека за теб, но нямаш дете, никога няма да си пълен. Ако имаш дете, но си сам, пак ще ти липсва нещо… Жените, които раждат децата си, много добре го знаят. Знаят го и тези, които години наред се борят да имат дете, заедно с любимия си човек.

Не смятам, че е вярно и това, че осиновителите са смели или се изживяват като смели хора. Но не мисля, че са „отчаяни”, пак по думите на същата авторка. Ако бяха отчаяни щяха да слагат край на живота си, а те решават да се посветят на нечий друг живот…

Пак същата авторка пише, че ако се страхувате да осиновите дете, просто трябва да почакате, да размислите хубаво, да се информирате повече

Боже мили, колко ли хора са се отказали да тръгнат по пътя към детето си, да го потърсят и да го намерят, точно заради такива предупреждения. И колко ли деца очакват своите мама и татко!

Изобщо няма да разсъждавам върху това, че и едните и другите завинаги остават с етикети – осиновители и осиновени

Никога за нищо не сме готови, докато не опитаме… И лесни решения няма. Няма нищо странно в това да се страхуваш. Страхът е най-нормалното човешко чувство. Страхуват се и кандидат осиновителите, страхуват се и тези, които могат да родят децата си сами. Знам със сигурност, че майките се страхуват от момента, в който разберат че са бременни и така… до края на живота си.

Преди години, когато аз тръгнах по пътя към моето дете, гледах един филм - „Доброволна любов”. Точно за него си спомних, когато четях статията в списанието.

Осиновяването било умна любов. Аз пък мисля, че е доброволна. Избираш да обичаш едно дете, и доброволно ставаш най-важния човек в живота му. И после всяка секунда от живота си се надяваш и твоето слънце да те обича доброволно.

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

2 коментара

 1. Браво Нели! Важно е най- после всички да разберат, че всеки, който може да обича, може и да стане родител! И това не трябва да е повод за възхищение или пък да разсъждават защо го правиш! Това е решение, което всеки взема индивидуално за себе си! По - жалко е когато не предприемат такава стъпка! Това означава, че са се превърнали в завършени егоисти , които всъщност освен на себе си няма как да дадат любов на никой друг! Спомням си преди да осиновиш сами как спорихме с една наша обща приятелка /разведена като мен, гледаща сама детето си/, която обясняваше колко ще ти е трудно и се съмняваше дали ще можеш да се справиш. Тогава аз я попитах дали ние двете, които отглеждаме сами децата си сме достойни? Кой и как определя това! Според мен, ако твоето сърце може да обича, можеш да обичаш детето си, мъжа до себе си, приятелите си и пак да имаш място в него за бездомното коте или кученце! Всяко същество, което живее на този свят има нужда от любов и е хубаво, че има кой да я даде! "Умна любов" - такъв абсурд не съм чувала никога през живота си!
 2. Мила Нели, скъпи приятели и читатели на Фортисимо, Обичта и любовта е избор и тя винаги е доброволна. Умна любов за мен означава, преценена, размислена, оценена - "дали да я дам". Доброволнта любов е като извор, чииста, кристална...и тя минава по своите камъчета, камъни, а някъде канари...но винаги, винаги се отразява във слънцето. Радвам се, че с твоята статия провокираш размисли върху тази тема и ти благодаря.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Доброволна любов

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414