Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


И богатите също харчат, ама за себе си

Е-мейл Печат ПДФ

И богатите също харчат, ама за себе сиПовечето от научните изследвания, които стигат до медиите, са със сексуална насоченост. Те са полезни и интересни, но е факт, че ние по-често пазарим, отколкото се упражняваме в леглото.

Затова трябва да обърнем сериозно внимание на проучването на Северозападния университет в САЩ „Келог Скул”. Преподавателите по маркетинг са си поставили за цел да установят как се отразява „усещането за власт върху стойността на покупките”. Звучи малко сложно, но всичко се свежда до отговорите на въпроса: Как по-бедните и по-богатите хора избират стоки за себе си или подаръци за другите?

В експеримента са направени две контролни групи от „управители” и „подчинени”. Те трябвало да наддават тайно за еднакви стоки. Всяка група е поставяна в ситуация да търгува продукта за себе си или като подарък за друг човек.

Оказало се, че платежоспособните са склонни да дадат 12.08 долара за себе си, а представителите на „служителите” едва 6.49 долара. Доста сериозна разлика, равняваща се на пропаст от 46 процента. Когато обаче избирали подарък – богаташите били склонни да извадят едва 7.10 долара, докато щедростта на по-бедните достигнала изумителните 10.81 в зелено.

Почти същите резултати са регистрирани в пет тестови групи.

Авторът на експеримента Дерик Ръкър обяснява данните с „чувството на зависимост”. „По-бедните хора са зависими от другите и гледат да им се харесат, докато по-богатите са склонни да харчат повече за себе си, защото се считат за по-специални”.

Ще си кажете, нищо ново под слънцето. Колкото по-богат става един човек, толкова е и по-стиснат. Да, такъв е стереотипът, но се оказва, че макар „управителите” да са използвали по-малко пари за подаръци, те са били по-щастливи при тяхната покупка, отколкото при пазаренето на стоки за себе си. Могат да последват редица обяснения, но в случая не са те важните.

По-добре свикнете с мисълта, че не бива да очаквате големи дарове от шефа, но и не се изхвърляйте при покупки за другите. Не е гаранция, че най-скъпият подарък е и най-подходящ.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично И богатите също харчат, ама за себе си

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414