Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Съмва ли се в тъмното?

Е-мейл Печат ПДФ

Съмва ли се в тъмното? Народните поговорки винаги ми дават насока за размисъл. В тях има твърде много истина. Да вземем за пример дори първите ми детски спомени. Още тогава съм усещал, че утрото наистина е много по-мъдро от вечерта.

Когато още ходех прав под масата, не можех да си завържа обувките и перчемът ми стърчеше много повече, помня че светът беше различен и много по-прост. Но помня също, че и тогава не се примирявах лесно с несправедливостите.

Да ме принудят да си легна в 8, веднага след „Педя човек”, бе истинско оскърбление за детската ми психика. Изглеждаше ми несправедливо наказание. А не беше. Защото всяка добра майка, като моята, знае: който се мръщи, че ляга рано, после се мръщи и че става рано. Съдба… Къде ти сега някой да ме приспи преди новините! …

Днес, малко след рождения ми ден, вече не съм чак толкова мъничко човече. И май съм започнал да се примирявам доста повече. С обстоятелствата, с хората, а най-вече – със себе си. Разбрах и все още продължавам да разбирам по трудния начин, че има неща и личности, които не мога да променя. Най-трудно от всичко ми изглежда да променя себе си. Невъзможно дори.

Затова си мисля… хубаво, че утрото е по-мъдро от вечерта. Повечето големи и мътни дилеми на разсъмване вече са се смалили. Или поне, като преспят, се изясняват повече. Времето, за което даден въпрос отлежава в главата ни, помага на трезвата преценка. Премахва последиците от необмисленото, импулсивно действие, породено от афект…

Но какво правим, ако след вечерта – мъдрото утро така и не дойде? Какво правим, ако не съмне и си останем залезли от премисляне?

Мога да преброя на пръсти случаите, в които съм се подчинявал на импулс. А това е лошо. Даже не толкова лошо, колкото тъжно. Защото, питам се, къде ще му излезе краят, ако цял живот предпочитам да играя на сигурно? И въпреки това продължавам да не обичам риска… Продължавам да се съмнявам, че вероятно знам, че сигурно ще мога и надали ще ми е трудно. Претеглям, премислям, заспивам, будя се, после пак тегля, и пак мисля. И пак заспивам. И всичко си остава същото. Иначе се променям, но не вярвам да е от мен самия. По-скоро май са естествени последици от скоростта на времето. А то ускорява все повече. Спри, че ми се зави свят!

Дали е нормално на 22 да се чувствам преждевременно остарял? Не помъдрял. Остарял…

Ако вечерта ми не свършва – ще ми пратиш ли назаем твоето утро? Моето се е загубило. Не идва.

За fortisimo.eu – Рошо Иванов (iceandlemon.blogspot.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Съмва ли се в тъмното?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414