Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


И Свети Димитър донесе зимата

Е-мейл Печат ПДФ

Зимата отдавна има много измерения. Според народа белобрадият, по-голям брат на св. Георги, св. Димитър от днес ще се появи със своя червен кон и ще ръси снежинки.

Според предварителна информация, обиколката му ще започне от София.

На вниманието на всички домакини – не плетете, не шийте, а напълнете едно пиле с булгур за здраве, забъркайте и една ябълкова пита.

Днес е важно кой първи ще влезе в дома ви. Ако той е добър и богат, ви чака здраве и благоденствие. Ако не чакате никого, поканете си точно такъв човек.

Можете да погадаете: ако снощи е имало пълнолуние, значи годината ще е плодородна. Пчеларите и животновъдите най-се радват. И иманярите. Вярват, че „в нощта на Димитровден небето “се отваря” и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.”

Според метеоролозите, знаем, зимата настъпва чак около 21 декември, когато е зимното слънцестоене. 2010-та ще е най-студената от хилядолетие насам. Климатичните промени топят ледовете в Арктика. Настъпва охлаждане на теченията и въздуха, които носят топлината в Европа. Предвиждат се минусови температури, много валежи. Ще добавим разкопани улици, проблеми със снегопочистваща техника. Че и „Брикел” затвори.

Според Библията зимата на 2010 ще е апокалиптична, най-вече за Америка (за наше успокоение). Данни за това в древното писание намира християнският учен и експерт д-р Джейсън Хамейл. Според него в Откровение на Езекил и Еремия има достатъчно много предсказания за това как ще бъде прекъснато електричеството, ще замръзнат пътищата, телефоните и интернет ще спрат (?!?). Ще има много смъртни случаи, вследствие на замръзване.

Според политиците също зимата ще е тежка, заради задълбочаващия се бюджетен дефицит, нарастващата безработица и липсата на инвестиции.

Христо Ботев отдавна е описал какво представлява политическата зима.„Приятно нещо е да има човек топла соба, самун хляб, парче сланина и няколко глави праз лук, пък да легне и да мисли, или да спи и да сънува. Приятно е, но да има и една от тия две болести: или млада жена, или стар ревматизъм; лежиш, лежиш, а мисълта ти като у немец, пълна и богата като готварница, дълга и безконечна като суджук - суджук, с който във виенския райстаг немците и маджарите бият по главата славянските депутати; а въображението ти като у арапин, силно и остро като тюмбекия - тюмбекия, която е крайно полезна за краставите народи, - пламенно и възвишено като дим. Дим, дим! под който ние българите така сладко спим.”

И още „…погледнете със слепите си очи на главите на нашите мудрословеснейши патки и вие тутакси ще да видите, че по тях отдавна вече са захванали да растат различни литературни зеленчуци, сякакви политически бурени и всевъзможни научни билки; а нощта се не свърша, зимата се не изминува и патриотите лежат в своите топли стаи, сънуват настрадинходжовски сънища и чакат да съмне, за да ги разкажат на своята революционна Пенелопа и на нейните сополиви любовници.”

И пак по ботевски „Светът е кръчма, а ти трябва да плачеш със смях, да се смееш със сълзи и на сън да виждаш лятото на Балканския полуостров.” А то ще дойде.

Според народа – на Гергьовден, 6-ти май.

Според метеоролозите около 21 юни, когато е лятното слънцестоене.

Според Дянков – пак към юни, тогава вече ще сме излезли напълно от кризата.
За теб, народе, остава да преместиш стрелките на часовника си назад с едни час на 31 октомври и да си мислиш "Дали се зора довърши, или се две нощи смесиха?"

За fortisimo.eu – Светла Крумова

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично И Свети Димитър донесе зимата

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414