ФортисимоТиква, тиква… ама свети

Е-мейл Печат ПДФ

Тиква… ама свети

Повечето хора свързват празника Хелоуин (Halloween – 31 октомври) с американската култура, без да подозират, че обичаят има много по-древни корени. Всъщност Хелоуин произлиза от келтската Нова Година.

Келтите вярвали, че в нощта на този ден, когато прибирали последната реколта, се отваряла границата между мъртвите и живите. В празничната нощ духовете на починалите навестявали земята в търсене на живи тела, в които да се вселят.

Тиква… ама свети

За да се предпазят от сенките, хората стояли на тъмно и се маскирали колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не влизат в дома им.

Тиква… ама свети

След като знаете за тази келтска традиция, лесно можете да си обясните защо на 31 октомври хиляди малки американчета ще се преоблекат като чудовища и ще тръгнат да искат бонбони от своите съседи. Ако не им дадат, хлапетата ще си отмъстят с пакост.

Тиква… ама свети

Дълго въведение, но си мисля, че е необходимо. Истинската причина да подхвана тази тема обаче са победителите от конкурса за най-интересен тиквен фенер Pumpkin Contest Winners 2010. Снимките в сайта не ви ли действат вдъхновяващо? На мен ми се иска още сега да грабна една тиква и да започна да дълбая! Ако имате деца, по-малки роднини или приятели – творете заедно.

Тиква… ама свети

Не приемайте фенера като чуждопоклонничество, а като упражнение за вашата фантазия. Не забравяйте обаче да снимате своите тиквени шедьоври, за да ни ги изпратите на адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Така вашият Хелоуински приятел ще попадне в секцията ни „Щрак”.

Тиква… ама свети

Инфо:

Тиквеният фенер се нарича Светещия Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години – Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник  - не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада.

Тиква… ама свети

На прага на пъкъла Сатаната му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква. След това тръгнал да скита по света в очакване на Деня на страшния съд.

Тиква… ама свети

Тиква… ама свети

Тиква… ама свети

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

1 коментара

 1. Hym mislq che tova dosta hora go znaqt , publikuvajte i drugi legendi...

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Глобалното село

Популярно от Глобалното село

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още от Глобалното село

Щрак

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Още от Това е лично

You are here: Home Глобалното село Глобалното село Тиква, тиква… ама свети

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414