Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Най-популярните Хелоуин чудовища са тук – част 1

Е-мейл Печат ПДФ

Най-популярните Хелоуин чудовища са тук – част 1Колкото и да цъкат с език брадатите православни попове и техните миряни, стотици млади хора ще се втурнат да празнуват Вси Светии във вечерта на 31 октомври. И то не защото вярват в католическия канон, а защото купоните с маски са страшно забавни.

Нека обаче да прегледаме десетте най-известни чудовища, които са се превърнали в символи на Хелоуин.

Гоблините

ГоблинитеТези мрачни същества са запазена марка на западноевропейските приказки. Повечето гоблини не приличат на огромните чудовища, представени като безмозъчни, но силни войни във „Властелинът на пръстените”. Точно обратното, мрачните същества от англосаксонския фолклор са дребни и космати. Крият се в горите и често правят пакости на хората. Според легендите те обичат да разменят човешките бебета, за да осъществяват своите злокобни планове. Според изследователите на фолклора фактът, че гоблините никога не са били намесвани в религията е предотвратил всеобщия страх от тях.

Демони

Те са друга работа. Дълбоката им обвързаност със свещените текстове кара милиони хора по света да изпитват истински страх при мисълта за демонично присъствие. То може да бъде във всякаква форма. Лукавите духове обсебват животни и хора, но могат и да придобият дяволски форми, различни по големина и плътност. Често дори заблуждават миряните като се представят за ангели. Най-известният демон в Библията е познат под името Сатана. Факт е обаче, че представата за демони е толкова древна – колкото и представата за боговете.

Обсебената героиня на Линда Блеър в „Заклинателят” ("The Exorcist") е определена като най-известния поп културен образ на демон. Злият дух, който беше обсебил актрисата, можеше да говори на чужди езици (при това с различни гласове, а понякога и на обратно), да левитира и да преодолява физическите възможности на човешкото тяло.

Гаргойлите

ГаргойлитеВярно, в България не е типично да украсяваме помпозните готически сгради с демонични фигури (не, че имаме много такива), но за сметка на това ги заместваме с рисунки на дяволи и кукери. Функцията на тези визуални суеверия е една и съща. Те трябва да бъдат толкова страшни, че да уплашат истинските слуги на злото. А иначе Гаргойлите притежават и доста по-практична функция. Архитектите от XIII век са се досетили, че скулптурните композиции могат да се превърнат във впечатляващи водни инсталации, които да заместят стандартните улуци. Нищо чудно, че през муцуните на повечето каменни чудовища се стича дъждовна вода.

Гаргойлите

Зомбита

ЗомбитаИсторията на живите мъртви е доста древна и не произлиза от евтините филми на ужасите. Корените на страха от завръщане след смъртта се крият във вудо магията и Африканските племена, които я практикуват. В Хаити все още вярват, че шаманите могат да създадат истинско зомби, точно като в страшните ленти. Макар че според местните – мъртавците не са кръвожадни. Дори могат да бъдат впрегнати като работници, които да вършат земеделска работа. Иначе е известно, че токсичните растения, използвани при ритуалите на вудо магьосниците, причиняват забавяне на жизнените функции. Това състояние може лесно да бъде сбъркано със смъртта, но след няколко дни упоената жертва се събужда… и чудо! Ето ви зомби.

Върколаци

ВърколациПовечето прокълнати са нормални хора през по-голямата част от времето, но стане ли пълнолуние и те приемат вълча форма и силен апетит за кръв. По време на Средновековието мнозина селяни били набеждавани за върколаци и изгаряни на клади, редом до вещиците. Тези чудовища са любимци на Холивуд, така че със сигурност знаете за уязвимостта им към среброто. Християнско суеверие, свързано със сребърниците, получени от Юда за предаването на Христос (същото е положението и при вампирите).

Следва продължение…

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Най-популярните Хелоуин чудовища са тук – част 1

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414