Фортисимо„При кого искаш да останеш?”

Е-мейл Печат ПДФ

„При кого искаш да останеш?”Тя – мила и скромна. Той – добряк, който прави път и на мравката. И двамата са ми приятели. Бяха семейство, имат две деца. Казвам бяха, защото от изпепеляващата им любов не остана нищо. Или почти нищо, освен две прекрасни ангелчета – две момченца.

Бракът им приключи така, както и започна. Бурно.

Запознаха се абсолютно случайно. За да се влюбят им бяха нужни само 5 дни. На шестия вече бяха семейство. И до ден днешен не мога да си изясня чия беше вината за раздялата им. Останах приятел и с него, и с нея, но нали се сещате, че в такива случаи словесната война между двата лагера е неизбежна, а ти се чувстваш като съдия на съдебен процес. И също като него трябва да останеш безпристрастен.

Не случайно споменах съдебен процес, защото тези дни ще бъда свидетел по дело, заведено от единия родител. Дело за попечителство. Чудя се как ще отида и ще изкажа мнение кой е по-добрият родител. Децата имат нужда и от двамата. Не ми е понятно как някой може да каже на 10 годишно дете, че ще види баща си отново на Коледа или, че с майка си ще бъде заедно отново след месец.

Това е жестоко. Не ми е понятно как тези хора дърпат децата ту към едната, ту към другата страна като парцалени кукли, разменят ги като новогодишни подаръци, настройват ги срещу другия родител. Как не разбират каква травма нанасят на още непорасналите си рожби?

Зададох този въпрос на човека, завел делото. Отговорът беше, че при него момчетата ще бъдат по-добре. Какво означава по-добре? Може би по-добре нахранени, по-прилично облечени, а всяко ще си има своя детска стая? И как това ще замени любовта на другия? Това не е единичен случай. Подобно е мисленето на много хора.

Дай му 5 лева и не го търси за 2 часа, за да можеш да си початиш на спокойствие с приятелката. А дали детето е щастливо, спокойно и уверено, че има твоята подкрепа или когато сгреши ще потърси помощ от не толкова добри съветници? Когато това се случи ще се плеснем по челото и ще кажем „Трябваше да му обръщам повече внимание на това дете”.

Не съм психолог, за да обяснявам какви травми носи едно такова дело на децата. Стига ми това, че видях колко се промениха и затвориха те в себе си след делото по развода. Питам се какво е нужно на двама възрастни да се държат като такива, а не като деца? Толкова ли е трудно да помислят първо за тях и после за себе си? Наистина ли е невъзможно да се разделим цивилизовано – когато любовта си отиде, а пък ако това стане – после да не поделяме и децата по между си. Те не са парче месо, а хора със сърца.

И двамата ми бяха много добри приятели. Чудя се ще ми останат ли такива и след делото. Но не мислете за мен. Да помислим за двете момченца, за които детството ще приключи там, в съдебната зала, когато трябва да отговорят на въпроса „При кого искаш да останеш?

За fortisimo.eu – Силвия Терзиева

 

2 коментара

 1. Тъжно е.Така е винаги при скъсването на всяка връзка, защото колкото и да не ни се вярва (заради собственото ни его) или да не ни се иска (пак заради его-то ни), всеки човек е обречен на другия, защото "Аз съществувам само заедно с другия, сам съм нищо." Мисля, че някъде по белия свят - хората се разделят като приятели (ако изобщо може да има такъв оксиморон "разделени приятели!!!) Само у нас всичко става като на война. Не забравяйте, че нашето поколение и тези преди нас сме живяли с тежкия предразсъдък, че разводът е нещо много срамно, а с децата на разведените родители ние, останалите "нормалните" деца, не биваше да играем, защото те бяха дамгосани, жигосани от дълбоко моралното ни общество, носеха "избродирани" какви ли не букви, за да се предпазим от покварата на разбитото семейство... Защото нали така са женили нашите родители - с партийното поръчение, че семейството е основна клетка на обществото ни...Нищо, че в т.н. нормални семейства, зад панелните стени все имаше откъде да се чуят викове, чупене на домакински съдове, писъци на уплашени деца, защото виждаха в любящите си родители - най-заклети врагове...А на сутринта, напът за работа виждаш "побойниците" прегърнати като първи влюбени, които с охота си играят ролята на добро, порядъчно семейство. И всичко това заради синдрома "Какво ще кажат хората?!", развиван с векове...
 2. Не искам да се задълбочавам, искам само да признаем, че всяко семейство си има свойта драма и че ако нещата не вървят, по-добре е всеки да поеме своя път, но и отговорността за решението си, защото както знаем "Не съгрешава само този, който не решава"...В този филм няма задължително добри и лоши, всички носим и от двете в себе си!!! Не бива да забравяме, че не самите неща в живота ни разстройват, а начина по който ги виждаме и си ги обясняваме. Затова, когато променим виждането си за нещата, нещата, които виждаме ще се променят! И най-важното, децата не бива да бъдат въвличани в ролята на оценител и гарант за добротата на единия родител, което следователно ще сложи етикета "лош" на другия...Децата имат нужда от професионалната помощ на психотерапевт, за да ги предпази най-малко от две големи беди - първо, да започнат да си внушават, че самите те са причината за раздялата на родителите им и второ - да позволят да се превърнат в "инструмент" в ръцете на единият от родителите(този, при когото ще останат да живеят) с помощта на който да упражнява вид насилие върху онзи, автоматично набедения за лош...И да не забравяме, че като родители сме само средство за идване на децата ни на този свят! Истинското родителство е повече от приятелство, сътрудничество в полза на израстването на децата ни като на самостоятелни фигури. Вярвам в това, че родителите не съществуват, за да се осланяш на тях, а по-скоро, за да направят "осланянето" ненужно...

Добавете коментар

Ново от Мама + Тате = Аз

Популярно от Мама + Тате = Аз

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още в Мама + Тате = Аз

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Още от Това е лично

You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз „При кого искаш да останеш?”

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414