Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Най-популярните Хелоуин чудовища са тук – част 2

Е-мейл Печат ПДФ

Вече прегледахме част от най-известните чудовища, превърнали се в запазена марка на Хелоуин. Страшилищата обаче не се изчерпват с Гоблини, Демони, Гаргойли, Зомбита и Върколаци…

Има и други! Доста по-зловещи.

Тиквеното лице

Точно като Гаргойлите – светещите тикви с изрязани очи, нос и уста се използват като средство за гонене на истинските зли сили. Затова плодовият зеленчук се е превърнал в символ на Хелоуин, но всъщност е пренесен в Америка от ирландците, които отбелязват новата си година на 31 октомври. В края на всеки цикъл измеренията се отварят и духовете навлизат сред живите. Такива са вярванията според фолклорните традиции на редица народи. Такива са и нашите поверия (виж: Тиква, тиква… ама свети).

Прилепите

Те са слепи, спят с краката нагоре в тъмни пещери и пият кръв. Три предпоставки за пълен ужас! Друг е въпросът, че комарите изсмукват хиляди пъти повече кръв от заспали хора, но насекомите не фигурират в легендата за Дракула. Бащата на всички вампири се е превърнал в символ на Хелоуин и благодарение на него мишките с крила са обичайна украса за празника.

Вещици

Щом чуем думата „вещица”, ние си представяме възрастна жена с островръха шапка и голям нос с цирей на върха. Метлата и котката са най-честите атрибути на братовчедките на Баба Яга. Но в исторически план обвинението „вещица” е предизвикало избиването на стотици самотни или болни жени, обвинявани в притежанието на свръх сили, идващи от култове към природата или Дявола. Кръвта на тези жертви ще тежи на църквата, която счита че с магия могат да се занимават само мъжете, тоест свещениците.

Призраци

Ако все още нямате костюм за Вси Светии – две дупки върху стар чаршаф ще ви превърнат в призрака на купона. Доста по-трудно е обаче да се превърнеш в реално привидение. Най-малкото защото трябва да умреш трагично, за да може душата ти да остане на Земята и да търси справедливост. Такава е рецептата според легендите. Парапсихолозите пък твърдят, че част от енергийното поле на всеки човек остава сред нас и след смъртта му. Материята обаче е много специфична и категорични доказателства за съществуването на призраци няма. Въпреки това 50% от американците обявяват вярата си в този феномен.

Вампирите

Покрай манията „Здрач” и тази година най-многобройните купонджии на Хелоуин ще бъдат маскирани като вампири. Въпреки че легендите за кръвопийци притежават хилядолетна история, култът към вампирите започва след отпечатването на романа „Дракула” на Брам Стокър през 1897 г. Обещанието за вечен живот и нечовешка сила гарантира интереса към мрачните същества. При наличието на тези две блага апетитът за кръв и алергията към слънчевите лъчи изглеждат като незначителен компромис. А според най-модната литературна интерпретация – вампирите могат да стоят на слънце, но кожата им блести, сякаш е покрита с диаманти. Романтичната фантазия на авторката Стефани Майър обаче предизвиква истинско гадене у готически настроените фенпири (виж още: Дракула е туристическият агент на Балканите).

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Най-популярните Хелоуин чудовища са тук – част 2

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414