Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Питай Дянков за ВУЗ-овете

Е-мейл Печат ПДФ

Питай Дянков за ВУЗ-овете Поредният гаф на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков се превърна в една от най-обсъжданите теми в държавата. „Не ви препоръчвам Софийския университет”, заяви ковчежникът на републиката.

Съвсем предвидимо изказването породи лавина от негативни мнения и искания за оставка. Зададоха се въпроси дали ако някой европейски министър си позволи подобна волност – ще остане на поста си?!

Нормално е настоящите (та дори и бившите) студенти на университета да се чувстват обидени. Нормално е хората да гледат критично към всяко по-генерално изказване на Дянков. То не бяха „бюджетни пици”, „феодални старчета”, шеги със спестяванията и възрастта на президента…

Но пък се чудя: това, че си политик, означава ли, че трябва да си мълчиш и да лицемерничиш? В никакъв случай не искам да ставам адвокат на министъра, но нали всеки има право на мнение? И, когато то не провокира омраза или насилие, може спокойно да го каже на глас? Конституцията не прави разлика между министри, граждани, селяни или чужденци.

Друг е въпросът, че скандалната фраза е казана по време на публична(!) лекция в УНСС за реформите във висшето образование. Приемам, че мястото и темата придават лека тревожност на този „съвет към студентите”. Мисля си, че Сергей Игнатов би бил по-компетентен лектор в семинари за бъдещето на ВУЗ-овете у нас. И въпреки това – след пикантната фраза „Не ви препоръчвам Софийския университет” вицепремиерът аргументира личното си мнение по доста адекватен начин.

Дянков предлага в бъдеще участието на студентите в управлението на университетите да се увеличи. Необходимо е в центъра на образователната реформа да бъдат поставени студентите, а не преподавателите. „По същия начин трябва да се работи и в здравеопазването – в центъра трябва да са пациентите, а не лекарите”, посочва Дянков.

Някой може ли да изкаже несъгласие с тази теза?

А истинският въпрос в случая е „Има ли въобще университет, който да е за препоръчване в България”. Аз обаче не се наемам с този отговор...

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Питай Дянков за ВУЗ-овете

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414