Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Огледалото помни повече и от нас

Е-мейл Печат ПДФ

Огледалото помни повече и от насТова не са думи, насочени към суеверната част на обществото ни. Това са думи, целящи, както да внушат спокойствие и да потушат всяко съмнение в тази сфера, така и да ни помогнат да бъдем малко по-уверени в заобикалящия ни свят и преди всичко в себе си.

Всички сме чували за поверието, че огледалото е предмет с тайнствена сила. Не случайно парчетата от него се използват за магии. То помни всичко, което е видяло, и отразява не само нашия свят, но и отвъдния. Това, както и всички останали поверия, свързани с огледалото, се предават от векове.

Едва ли има човек, който поне веднъж не е проявил суеверност – било то, минавайки под стълба, или пък кварталната черна, по случайност, котка е пресякла пътя му. Като че ли си има друго занимание освен да подскача от тротоара, та на отсрещния. Да не говорим колко скъпи сервизи са изхвърлени на боклука, защото “счупеното носи щастие”.

Ако счупим огледало, трябва да хвърлим сол през рамо или да се завъртим три пъти по посока обратна на часовниковата стрелка. Така ще неутрализираме неговата негативна сила, ако приемем, че то има пръст в кофти стеклата се за нас година и следващите шест след това. Пукнатото трябва да изхвърлим веднага, защото може да ни причини беди. Вредно е да се оглеждаме в огледало на тъмно – това ще намали привлекателността ни. Не бива да се храним пред огледало и да се отразяват в него спящи хора – това пък причинява недоспиване, системна умора и кошмари.

Твърди се, че когато вкъщи някой умре огледалата се покриват. Това се прави, за да не може душата на покойника да се заблуди в образувалия се огледален лабиринт и да не намери пътя към отвъдното. Предците ни в действителност са вярвали, че колкото по-старо е едно огледало, толкова по-пълно е с образи на отдавна починали хора, които са се оглеждали в него.

Моя близка приятелка дълго не можеше да се избави от скръбта си по неин починал близък. Сподели ми, че е направила следното: гледала известно време в огледалото и си представяла образа на покойния, такъв, какъвто го помни приживе. След това казала на глас: “Отиди си и вземи със себе си моята тъга.” Правела този малък ритуал три дни подред. На четвъртия посетила църква и запалила седем свещи за покой на душата му. В тази й постъпка има доза реализъм, защото някои религии считат за оздравително самото желание да се справим с мъката си, като започнем от гласното й изразяване.
Никога обаче не бива да казваме на глас, че сме грозни, докато се оглеждаме в огледало. Напротив, нека се възхищаваме от себе си пред него. По този начин ние не отричаме визуалните си недостатъци, а показваме, че се приемаме и харесваме, въпреки тях.

Според физиците оптическата повърхност не само отразява, но и поглъща падащата върху него енергия и информация. Огледалото действа на принципа на бумеранга: ако говориш лошо за себе си, то ще върне обратно към теб думите ти, ала с тройна сила. Вярваме или не, мисля, че е полезно да изразяваме позитивни мисли за себе си и по-често да се усмихваме на образа ни в огледалото, за да демонстрираме самочувствие и самоуважение към истинското си АЗ. Така, с един куршум – два заека!

За fortisimo.eu – Пламена Лачева (снимка: pollsb.com)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Огледалото помни повече и от нас

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414