Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Дайте ги на тези, които не се отказват

Е-мейл Печат ПДФ

Дайте ги на тези, които не се отказватГледам всеки лайф на „шесторката” и кахърното лице на Ани Салич по bTV. Забелязвам как госпожа Салич наистина си вярва. Вярват и всички тези известни българи, приели да участват в тази благотворителна кауза. Всички са обединени от вярата, че ще помогнат.

Лично ангажирана съм с тази болна тема, защото съм преминала по пътя и знам какво е да търсиш детето си. Текстовете ми тук предизвикаха хората, които имат подобна болка да ми пишат.

Заедно с непознатите, които ми изпратиха ел. писма, се оказа и моя приятелка от детските години. Така нещата станаха още по-лични. Двамата с нейния съпруг са женени от много години. Имат добри, престижни професии. Средностатистическо българско семейство, интелигентни, работливи, дори скромни хора, на възраст около 40-те. Хора, които не са престъпвали законите, които живеят по правилата. С годините разбират, че само любовта между двамата не стига, и семейството няма да е пълно, ако не се чува детско гласче.

Като стотици други семейства се нареждат на опашката на кандидат-осиновителите. През какво преминава един кандидат-осиновител си знае само той, а и всичко се преживява.

След документите, проучването и другите подробности, започва чакането. Ето това е най-трудното... Само че като минат две години и не са те извикали на среща с детенце, започваш отначало. С документите, с процедурата... Както казва моята приятелка „сякаш за това време сме станали други хора”.

Някой от вас да е чувал „нормалните” родители някой да ги проучва, когато решат да станат родители?! Някой от вас да е чувал „нормалните” родители през две години да се изследват и да попълват тестове?!

Вероятно цялата тази работа е проверка: търпеливи ли са, колко ще издържат, какво могат да понесат. Защото се налага да понесат не едно неудобство. Ако имат пари, ако са успели да съберат преди това, или през тези две години, вече трябва да са разбрали, че е нужно да ги „бутнат” на някого, за да ги извикат на среща.

На мен не ми се наложи, аз просто съм късметлийка. Нещо повече, щастливка съм! Попаднах на прекрасни социални работници, на също толкова прекрасни хора, които се бяха грижили преди това за моето дете. Нищо не ми поискаха, дори намек нямаше. При мен беше така, ама не е при всички.

Само мога да си представя как се чувстват кандидат-осиновителите, които ЧАКАТ. Онези, които трябва отново и отново да „подновяват” искреното си желание да станат родители. Онези, които искат да намерят една самотна, беззащитна душичка, за която да се грижат и която да направят щастлива. Само мога да си представя какво е в главите и в душите им, като си пуснат вечер bTV и видят насълзените очи на госпожа Салич, която ги призовава да пускат есемеси, за да спасят децата на Шумен (в това издание).

Само мога да си представя, какъв кошмар е за тях от малкия екран да чуват едно, а на живо, в техния „частен и неспециален” живот да се случва съвсем друго. За тях деца няма. Децата в домовете са с неуредени документи, не са получили отказ от родителите, за другите се плаща...

Защитени къщи, защитени домове. Какво е това? Толкова хора очакват децата в собствените си домове, толкова хора дават мило и драго да приютят малките невинни същества, и няма нужда да събират пари от есемеси и не очакват нищо от тази държава. Която наистина нищо не дава...

През вечер ни разплакват от малкия екран със съдбата на някое малко слънчице. Разказват ни за краткия му тъжен живот и много искат да му намерят семейство или да направят така, че биологичните му родители да си го поискат отново...

За децата ли се грижим или за родителите?! Ще ги превъзпитаме ли?! Ще ги научим как да бъдат родители?! Ще ги научим как да си обичат децата, като платим за това с есемеси?!

Докато се борим за това биологичните родители да поискат децата си, да не се отказват от тях, докато ги учим и им помагаме, за децата времето минава... Тяхното важно време за гушкане, за усмивки, за приказки, за ласките на мама, за раменете на татко.

Докато държавата „мисли” и се прави на „загрижена майка”, тези деца растат, а кандидат-осиновителите ги „пекат на бавен огън”.

„Посъветваха ни да търсим връзки и да дадем пари, за да разгледат нашата молба... Безхаберието на много хора ни съсипва емоционално. Какво става, къде живеем... Сигурно знаеш каква късметлийка си ти! Няма да се откажем, отново правим документите и отново ще преминем през всичко”.

Градът, в който живее моята приятелка от години има център, за какъвто „шесторката” се бори да има в Шумен, но децата пак са изоставени от майките си, а социалните работници продължават да „работят” с тях и да ги убеждават, че наистина са майки...

„Чувствам се безкрайно изумена от тоталното неразбиране на проблема в осиновяването, който дори не е толкова на изоставените деца, колкото на огромния брой хора, като нас, съзнателно избрали да бъдат родители, а подложени на какво ли не, за да стигнат до тези деца. Абсурдът е наистина голям, като толкова други в България. Само че тук става дума за деца, които се нуждаят от обич. И за възрастни, които искат да стигнат до тези деца, а не могат да се срещнат! Днес започнахме новата процедура, този път ще посочим всичките 28 областни дирекции за закрила на детето, преди бяхме пропуснали само най-далечните в северозападна и югозападна България”.

Тези хора сигурно също ще пускат есемеси, но те повече от всичко искат да се грижат за тези деца. И не се отказват да търсят „наследниците си”, въпреки всичко.

Дайте ги на тези, които не се отказват...

За fortisimo.eu – Нели Русева (снимка: psyntagma.wordpress.com)

 

3 коментара

 1. ne gi li e sram da prosqt pari za nqkakwa koqto rajda vsqka godina i gi ostawq i gleda nai-naglo i mnogoto takiva kato neq. dade li go detenceto neka vednaga da podleji na osinovqvane a ne da i go gledat s parite koito mogat da se dadat za po polezni neshta. Eto i tema za 6torkata saberete pari za medicinska tehnika za koviozi, ako shtete gi daite za lechenie na bolni deca no ne se izlagaite s tova koeto pravite.
 2. За мен въпросната г-жа, да не използвам друг епитет който напира на върха на езикът ми, трябва да бъде освидетелствана! Каква е тази държава, която позволява това? Ние в кой век живеем, та разни индивиди които само биологически могат да минат за хора да си позволяват да създават деца и да ги изхвърлят на произвола на съдбата?! Това ще е една бездънна яма? Колко са, като нея? Колко си позволяват да стигнат до бременност с ясното съзнание, че не биха могли да се грижат адекватно за бъдещото дете или деца.....Българийо!
 3. Абсурдистан, Нели, Абсурдистан...

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Дайте ги на тези, които не се отказват

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414