Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Не си губете времето в молитви

Е-мейл Печат ПДФ

Не си губете времето в молитвиМилиони пъти на ден се отправят молитви за здравето на болни хора, управляващи или цели нации. Всяка църковна служба във Великобритания, например, включва молба към Бога за здравето на Кралското семейство. Това означава ли, че обитателите на Бъкингамския дворец са най-здравите хора в света?

Очевидно не.

Ако питате някой свещеник или вярващ – той ще ви каже, че молитвата е основополагащият елемент от вярата, който води до неизброими чудеса. За щастие живеем във времена, в които „вярата” не е достатъчна и тук се намесва науката. Големият Молитвен Експеримент (ГМЕ) е най-мащабното проучване за въздействието на молитвите към здравето на болните. Резултатите са покъртителни и тотално разбиват основата на християнската вяра, а и на религията като цяло.

За експеримента духовната фондация „Темпълтън” дава цели 2.4 млн. долара. Отговорник за проекта е Ръсел Станард – един от най-влиятелните християнски дейци в Англия (както и един от най-честните, но това ще стане ясно по-късно). Помага и бостънският кардиолог д-р Хърбърт Бенсън.

Целта на експеримента е да докаже, че молитвите могат да помогнат за възстановяването на болни пациенти. Като опитни зайчета са взети цели 1 802 души, лекувани в шест болници в Бостън. Всички те са претърпели операция по поставяне на байпас. Пациентите се разделят на три групи. Такива, за които вярващи ще се молят ежедневно (по собственото име и първата буква от фамилията – нали Бог е всезнаещ), И други, за които няма да се молят. Важно е да уточним, че и двете групи не знаят за участието си в експеримента. Формирана е и трета (контролна) група. Болните в нея знаят за проучването и че вярващи ще се молят за тях.

Тук се изследва влиянието на психосоматичния ефект или сугестията. Няма две мнения по въпроса, че Плацебо ефектът е реален и полезен. Молитвите са отправяни от три църковни фракции в Минесота, Масачузетс и Мисури. Всеки мирянин е трябвало да изчита мантрата: „За успешната хирургическа намеса с бърза и ефикасна рехабилитация без никакви усложнения за…” и да назовава името на болния.

Резултатите са оповестени в априлския брой на „Америкън Хард Джърнал” от 2006 г. Оказва се, че не са отчетени никакви разлики във възстановяването на пациентите, които не са знаели за експеримента. Тоест отдалечената молитва или липсата й не е играла никаква роля за тяхното оздравяване. Я, каква изненада! Жалко, че християните са загубили толкова време в напразни монолози с Бог. При това – организирано.

По-интересен е резултатът при пациентите, които са знаели, че ще бъдат обект на молитви. В тази графа се забелязва засилен брой усложнения след операциите и по-проблемно възстановяване. Да не би Онзи отгоре да е саботирал експеримента, за да покаже неодобрението си? Как ще го тестват, а?

Всъщност по-правдоподобното психологическо обяснение показва, че пациентите, които са знаели, че ще им „помагат” с молитви, са били подложени на допълнителен стрес. Притеснявали са се заради очакванията към тяхното възстановяване или заради страха „Толкова ли съм зле, че се нуждая от молитви?”.

Така де… Поздрави на Ръсел Станард за това, че е намерил сили да изнесе данните, които противоречат както на неговите възгледи, така и на принципите на поръчителя, изръсил се с близо 2.4 млн. долара.

Естествено, богословите надават вой до небесата. „Бог отговарял на молитви с достатъчно добри основания”, отсича оксфордският теолог Ричард Суинбърн. Сякаш желанието за по-бързо оздравяване не отговаря на това условие.

Но да се върнем на самовнушенията. Ако се молите за себе си, то наистина е възможно да се възстановите по-бързо от болест. Защо ли? Защото сугестията действа само когато е „авто”. Или пък ако е „лична”. Чудеса от разстояния или от религиозна церемониалност май обаче не съществуват.

ПС: Франсис Галтън (роднина на Дарвин) е първият смъртен, който се е осмелил да тества „поръчките към небесата”. Той провел много опити, най-забавният от които да се моли на едни посеви да израснат по-бързо от други. Уви, Господ не оправдал очакванията му.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

1 коментара

 1. Не можете да си представите за колко молитви и обети се сеща човек, когато човек стане родител и има един куп ситуации, в които се чувства безкрайно безпомощен.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Не си губете времето в молитви

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414