Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Самовнушението може всичко

Е-мейл Печат ПДФ

Самовнушението може всичкоВчера говорихме за това, че от молитви полза няма. Но пък сугестията, или иначе казано – самовнушението, може да ни помогне да подобрим здравето или емоционалното си състояние.

Оставяме голата вяра, за да нагазим в необятните води на човешката мисъл. „Цялата сила идва отвътре”, това твърди Сердж Кинг, психолог и автор на многобройни книги. Мисълта може да влияе на физическите ни функции. Представете си един разрязан лимон и усетете как устата ви се пълни със слюнка. От този принцип обаче могат да излязат и много други възможности.

Сугестията ни предлага канал за осъществяването на въздействие. То може да е авто – насочено към самите нас или към други хора. Сугестията може да се извършва и по време на хипноза. Така масово хората на запад се отказват от вредни навици като пушене, гризане на нокти или тикове. Но не е нужно да изпадаме в полусънно състояние, за да приемаме влияния. Тук на помощ идва силата на образите, които изникват пред нас. Колкото по-богата на детайли е въпросната картина, толкова по-убедителна е тя. Важното обаче е да изхожда от настоящия момент.

Ето един пример:
1. Чувствам се добре.
2. Докато чета тези редове дишането ми се успокоява. С всяка глътка въздух се чувствам все по-бодър и свеж. С всяка прочетена буква усещам как по тялото ми се разнася приятна топлина.

Защо втората точка въздейства по-силно. Първо, защото е съобразена с настоящата ситуация. Вие четете тези редове. Знаете, че контролираното дишане може да подобри жизнените ви функции и следователно не изключвате напълно „бодрото” твърдение. Всеки от нас е усещал как през тялото му протича приятна топлина и това е чувство, което лесно може да се преповтори в съзнанието ни.

По същия начин ние се вкарваме и в други филми. Най-популярният е: „вали дъжд и заради това съм в лошо настроение”. Или пък „Когато той каже/направи това, винаги се ядосвам”. Добрата новина е, че сугестията има и положителни прояви „След като отида на лекар, се чувствам по-добре”, „Като духна раната и йодът ще щипе по-малко”.

В много ежедневни случаи картините в съзнанието ни побеждават волята. Колкото и да се противопоставяте на биологичните си процеси, когато се замислите за сочен лимон ще започнете да отделяте слюнка. Това е!

Ето още няколко примера:

• Доказано е, че нови учители са склонни да пишат по-високи оценки на ученици, определени като „много умни” от други преподаватели.
• Проучване на производител на месо от Минесота показали, че хората определяли като по-свежа консервата, на която към логото на марката е добавено изображението на листо магданоз. А всъщност всички тестери били с едно и също съдържание.
• Изследване на “7up” доказало, че потребителите определяли вкуса на безалкохолното като „по-лимонов” само заради по-жълтия цвят на кутиите от определена серия.

Добре де, как може „Цялата сила да идва отвътре”, а ние да ставаме лесна жертва на визуални манипулации?! Нима сме едни марионетки? Не се нагърбвам с отговор на този въпрос, но спокойно мога да заявя, че можем да се научим да разпознаваме сугестичните номера. Така ще ги взимаме под внимание и няма да реагираме неосъзнато. Ще бъдем по-осъзнати личности.

И за финал един експеримент, с който можете да преметнете ваши приятели. Ако пиете кафето с мляко, използвайте случая да заявите на висок глас и с нескрита погнуса „Ау, млякото е развалено”. Повечето хора ще се съгласят с вас. Дори ако им предложите да помиришат течността, най-вероятно ще потвърдят констатацията ви. Същия номер може да бъде направен с всяка храна, която има кратък срок на годност.

Запомнихте, нали? Достоверност и изхождане от момента.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка: chudesa.net)

 

1 коментара

  1. Това, в което вярваме, влияе върху това, което се случва! ;-)

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Самовнушението може всичко

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414