ФортисимоСблъсъкът на Величията: Любов срещу Приятелство

Е-мейл Печат ПДФ

Според много хора единствената, но наистина значима и определяща разлика между любовта и приятелството е сексът. Едни и същи дълбоки, благородни чувства, стоят в основата им, само че в единия случай, освен тази духовна връзка, се създава и телесно общуване.Според много хора единствената, но наистина значима и определяща разлика между любовта и приятелството е сексът. Едни и същи дълбоки, благородни чувства, стоят в основата им, само че в единия случай, освен тази духовна връзка, се създава и телесно общуване.

To доста често измества на заден план останалите усещания. Или поне се наблюдава такъв стремеж. И като че ли съществува рязка граница между любовта и приятелството, която не бива да се прекрачва. Едни хора стават само за приятели, други само за секс, трети – за онази любов, която хем те възвеличава и одухотворява, хем те побърква от страст.

Така обаче излиза, че приятелството е по-несъвършено от любовта. Едностранчиво е и покрива само духовната страна на човешките взаимоотношения. Съзнателно или не, ние често търсим именно цялостност, ала то очевидно не може да ни я осигури. Разбира се, приятелят е в състояние да се превърне и в любовник в последствие, но само по себе си, приятелството е обикновено, банално отношение, в което всички влизаме, дори по инерция. И все пак, чиста математика – добавяме към едно приятелство сексуално привличане и ще получим любов.

Понякога двама души навлизат в отношения, за които се казва – те са просто приятели. И двете страни си имат своите мотиви и не е тук мястото да ги обсъждаме, защото често са коренно различни, но фактът си е факт – приятелството е вълнуващо и прекрасно, особено, когато сме млади. И тогава се случва то да прерасне в любов, сякаш да послужи като подготовка за цялостното им и всепоглъщащо отдаване след време.

Други хора са на мнение, че сексът само разваля приятелството, принизява го, разрушава го, приравнява го към животинското, макар че, каква е вероятността двама души, между които е установено трайно и истинско приятелство, да решат да прескочат увертюрата и да се насочат към най-близкото легло. Приятелството е чисто и проникновено, и затова може да трае цял живот. Докато любовта, именно заради нещо толкова плътско, инстинктивно и неконтролируемо като секса, твърде рядко просъществува повече от няколко години. Винаги възникват дрязги, раждат се спорове, после скандали, единият иска нещо от другия, другият не му го дава, ревности, подозрения… И всичко това заради пустото му чувство, че, като си легнал върху другия, то значи го притежаваш и контролираш.

Сега приятелството изглежда нещо повече от любовта, като висша форма на общуване, която е несравнима с любовните драми. То подчертава човешкото в нас, то е израз на издигнатата ни природа.

Понякога двама души влизат във взаимоотношения, които са прекалено чисти и истински, че си казват: няма смисъл да разваляме нещата с някакъв си секс. Така не само ги прецакваме, а може и да се намразим. Нека сме приятели завинаги. Е, и двете страни си имат своите мотиви и не е тук мястото да ги обсъждаме, но ето и още един неоспорим факт – първоначалното привличане е вълнуващо и прекрасно, особено, когато сме млади. и тогава се случва то да прерасне в приятелство. Доживотно приятелство, издигнато над дребните, ежедневни битовизми, заради които всички се караме.

Объркахте ли се достатъчно? Къде е истината? Има ли тук въобще златна среда? Нека всеки сам да я потърси. За себе си.

За fortisimo.eu – Пламена Лачева (снимка: puateam.com)

 

1 коментара

 1. Едни хора стават само за приятели, други само за секс, трети – за онази любов, която хем те възвеличава и одухотворява, хем те побърква от страст.
  Ние не сме толкова съвършенни, че да преценяваме кой за какво става, всеки човек си има своята половинка, дано да има късмет да я срещне и се чувства щастлив.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Сексът и градът

Популярно от Сексът и градът

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още в Сексът, градът и още нещо

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Още от Това е лично

You are here: Home Сексът, градът и още нещо Сексът и градът Сблъсъкът на Величията: Любов срещу Приятелство

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414