Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Да останеш или да се махнеш? Това е въпросът!

Е-мейл Печат ПДФ

Да останеш или да се махнеш? Това е въпросътКупонът е в България. Никъде в Европа или в Щатите хората не са толкова открити и сърдечни. Там наблягат на бачкането, тук предпочитаме пачангата. Там не можеш да имаш много приятели, тук ни настаняват на една маса и вече сме си гъсти.

Там отношенията между хората са делови, тук бизнесът и работата са последното нещо, за което ще заговорим ,освен ако не става дума за далавера.

Само на тези географски ширини можеш сладко да мързелуваш, да не плащаш данъци и осигуровки, да се возиш без билет, да подкупваш полицаите по пътищата, да пресичаш на червено, да си разхождаш кучето, без да е необходимо да подтичваш подир опашката му с пликче в ръка или пък да гълташ кебапчета, без да се притесняваш, че ядеш месо.

Красива страна е България. Имаме си невероятни планини, качествено вино, евтина бира и удобно за плуване море, в което няма опасни твари просто защото почти няма живот. Никъде пушенето не е забранено, можеш да си плюеш по улиците, да псуваш всеки, който те дразни, или да караш колата на дядо си, която още върви, защото е руска. Ще живееш с вашите поне до 25 години, което ще допринесе за здравия ти семеен дух и за приемствеността на традициите, които ти толкова уважаваш. Ще слушаш българския фолклор и ще се чувстваш на мястото си. И с това някак си ще допринасяш за благото на родината си.

Но първата и основна причина да се махнеш е, че тук пари скоро няма да започнеш да правиш. Ще се радваш на някакви си триста левчета, независимо, че притежаваш елитно образование. А след като изплатиш кредита по сватбата си ( такъв за жилище не си теглил, защото се оказва, че и след промяната в семейния ти статус ще поживееш “временно” у вашите ), ще се чудиш парното ли да платиш, или да купиш “Лего” на малчугана. И вечното медитиране пред витрините – ще точиш лиги по вещите, които “ще си купиш като забогатееш.”

Ако имаш идея какво е в Турция, сигурно ще можеш да си представиш как европейците гледат на България. Ние сме си ориенталска страна повече, отколкото някога бихме могли да бъдем европейска. Достатъчно е да отидеш на Женския пазар в София и всичко ти се изяснява. Достатъчно е да чуеш чалгата в таксито – само ако си чуждестранен турист, ще се почувстваш като в рекламата на “Кит кат”. Нека сме реалисти. Ако ни е останало някакво усещане за принадлежност към родното, си го дължим. Наоколо е наводнено от липса на култура, егоизъм, спящи съзнания, мързели, депресари, наивни патриоти и амбициозни селяни ( ако се обидиш от това последното, а не от останалите, значи всичко ти е наред ). Не, че и навън гореизброените са рядкост, но там хората бягат от подобни стереотипи дори когато съзнават, че са такива, а ние често ги използваме като оправдание за несгодите си и така наистина е по – удобно.

Душата ти плаче за разнообразие, искаш да пътуваш, да се сблъскваш с различни култури, да се срещаш с нови хора. Е, в земята “като една човешка длан” нямаш неограничени възможности. Май отмина модата на “… по – голяма ти не си ми нужна.”
MTV или студентска виза? Мечта или реалност? Свобода и немотия или здраво бачкане и сигурност? В наши дни не е необходимо непременно да си млад, за да опреш до този избор. Каквото и да стане обаче, винаги можеш да се върнеш и това е толкова успокоително. Тук ще е пълно с такива като теб. Не издържали на носталгията.

За fortisimo.eu – Пламена Лачева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Да останеш или да се махнеш? Това е въпросът!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414