Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Митковден

Е-мейл Печат ПДФ

Областният управител Димитър АлександровДнес православната църква почита Св. Великомъченик Димитрий Миротворец. По човешки – днес е Димитровден. Старите казват, че след този празник идва зимата.

В календара на земеделците Димитровден слага края на активния сезон, който започва на Гергьовден.

По това време земевладелците са се разплащали със сезонните работници и всеки се е зазимявал по живо, по здраво. Голям ден!

Общинските данни сочат, че 2 353 шуменци днес имат повод да почерпят и да получат пожелания за живот и здраве. Най-възрастният от тях е на 97 години, а най-младият – на 1 месец. Освен Димитровците, Митковците и Димчовците днес празнуват жените с имена Димитричка, Димитринка, Димка, Димитра и Димитрина.

Любопитно е, че точно днес властта в шуменско е изцяло „Димитризирана“, по линията на областната и общинска администрация. В Бялата сграда на централната власт стои един Димитър (Александров), а в Жълтата сграда под баира, друг – Митко (Киров). Така че се очаква по булевард „Славянски“ да преминат уважителни китки в посока изток-запад и обратно. Областният управител Димитър Александров вече започна отбелязването на повода с присъствието си на вчерашната празнична литургия в 100-годишната църква „Свети Димитър“ в с. Никола Козлево.

Иначе, според проучването на fortisimo.eu, нито областният, нито заместник-кметът имат някакви специални планове за празника. Най-вероятно и двамата ще спазят традицията с почерпка в тесен кръг. Денят е много подходящ да си свършите някаква работа с тези институции. Да отправите прошение за служба или имот. Хубаво е обаче да помните, че покровителят на „Митковците“ Свети Димитър също е бил на „ти“ с управлението на голям град, какъвто е Солун. Така че редуцирайте исканията си до това, което наистина следва да получите.

Накрая, да ви подсетим. В случай, че искате да пратите SMS за празника на някой Димитър, задължително проверете в паметта на телефона си и под буквата „М“. Все пак това е Митковден!

Написано от fortisimo.eu

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Митковден

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414