Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Въвеждат правила за пешеходно движение

Е-мейл Печат ПДФ

Въвеждат правила за пешеходно движениеЕдин от най-забавните спомени от миналогодишната ми ваканция в Лондон, който пазя с усмивка, е физиономията на домакините – когато ме видяха да се облягам на лявата страна на един ескалатор.

Изражението по лицата им сигурно щеше да се повтори само ако бях решил да застана на пътя на кралските гвардейци. Лявата част на технологичните стъпала е за хората, които бързат и искат да комбинират автоматичното движение с вървене. Редът се спазва от всички.

Въвеждат правила за пешеходно движение

Затова въобще не бях учуден да прочета, че лондончани са стигнали до още по-крайна мярка за регулиране на човешкия трафик. Проектът се нарича Тротоари за вървене с две скорости и ще въведе различни улични потоци по централните булеварди на космополитния град. От страната на магазините ще бъде бавната зона, а до пътното платно – бързата. Интересното в случая е, че инициатор на идеята е Сдружението на магазините от лондонския център, които се борят с големите търговски обекти (така наречени МОЛ-ове) и с разнородната тълпа, която пречи на туристите да оглеждат добре витрините. Според сдружението разделянето на пешеходните зони ще внесе ред в движението и ще покачи продажбите на стоки и услуги – а това е вид антикризистна мярка.

По централния търговски булевард „Оксфорд стрийт”, например, всеки ден минават по около 100 хиляди души. А за една година 200 млн. посещават центъра на Лондон.

Какво е положението у нас? Следващия път като отидете до МОЛ-а обърнете внимание на ескалаторите. Правила и порядки не са установени. А ако решите да използвате асансьора, рискувате да бъдете смазани от тълпата, която ще се опита да нахълта, без да ви остави да излезете първи от кабинката. След като не можем да регламентираме технологичните начини за предвижване, какво остава за пешеходните.

Да си представим, че въведат двете ленти и у нас. Бавната ще остане празна – като антибанкрутна мярка, а бързащите по външното платно ще трябва да се превърнат в лекоатлети, за да прескачат паркираните автомобили.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка: bautforum.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Въвеждат правила за пешеходно движение

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414