Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Колко българите търсим в нета

Е-мейл Печат ПДФ

Колко българите търсим в нетаПреди време излезе поредният доклад на Google за прозрачността в мрежата. Той се базира на броя искания от различни държави за цензура и съответния трафик.

Първата характеристика показва какво е изтрито заради съдебни заповеди, а второто е индикатор както държавите блокират. Вижда се, например, много ясно кога Китай блокира Youtube и че България е една от малкото в Европа, която не цензурира мрежата.

Тези инструменти обаче ме накараха да се замисля над друго – кога са пиковете в потреблението у нас. Тук може да виждаме само трафика на Google услугите, но все пак те са вече основни в използването на мрежата. За жалост не са отбелязани точни брой търсения, но поне може да сравняваме пиковете със средното от началото на 2009-та насам.

Търсене

Колко българите търсим в нетаКато цяло броят търсения е относително равномерен. Забелязват се силни спадове на 2 март, 20 април, 6 май ’09 и 4 април, 6 май ’10. За 6-ти май е нормално, защото всички са в отпуска и на софрите. Пиковете са около 10 януари, 14 март и 30 май 2009-та. 10 януари свързвам с протестите по онова време, а 30 май – с изборите.

Видео

Колко българите търсим в нетаПри гледането на YouTube няма някакви особености. Странно е, че няма покачване в последните 2 години, но за сметка на това, в щатите дори има сериозен спад. В Google Video от друга страна, има рязък скок на 9 окт. 2009 и рязък спад на 19 март 2010 за 3-4 дни. Последните не мога да си ги обясня.

Gmail

Колко българите търсим в нетаДа, има информация за трафика на пощите, но спокойно – нищо за съдържанието. В България се забелязват нормалните тенденции – дупки по време на отпуските – 6 май, 22 септември, 31 декември, 3 март, 1-5 април, 6 и 24 май. Интересното тук е, че на 3-ти март има много малък спад, което ме кара да мисля, че хората предпочитат да работят тогава. Ако намалите периода и увеличите графиката, ще видите и очакваният модел през седмицата – много четене на мейли от понеделник до сряда, рязък спад в четвъртък/петък и доста малко в почивните дни.

Карти

Колко българите търсим в нетаНе знам какво е станало в средата на май 2010, но в рамките на седмица използването на Google Maps се е удвоило. В Google Earth има аналогичен скок. Забелязва се и леко покачване в последните месеци откакто започнаха проверките на НАП с хеликоптери.

Снимки

Колко българите търсим в нетаПри снимките пък се забелязва обратна тенденция на пощата. В Google Images се търси най-много в събота и неделя. След 30 юли има рязък спад по някаква причина – с 1/3. Не успях да намеря обяснение. В трафика на Picasa не успях да намеря модел.

Превод и документи

Колко българите търсим в нетаGoogle Translate се използва все повече след като добавиха повече езици. За жалост при Google Docs и Spreadsheets няма особено покачване през последните 2 години. При първите има един рязък скок на 20 юли (може би документи около изборите), а при вторите – на 30 септември. Иначе моделът на трафика на Spreadsheets и Translate следват тези на работната седмица, което означава, че се използват предимно за работа.

Блогове

Колко българите търсим в нетаНе харесвам Blogger, но е интересно, защо на 11 юни 2010 има скок от поне 15 пъти в отварянето на блог платформата. Предположих, че е имало скандална информация на някой сайт там, но не успях да намеря кой.


Въобще този вид информация е доста полезна, за да открием интересни модели на поведение. При това най-добре е, ако знаем за конкретните събития и желаем да видим как са се отразили на общия трафик генериран от хората. Вие сещате ли се какво се е случило на гореизброените дати?

За fortisimo.eu – Боян Юруков (yurukov.net)

 

1 коментара

 1. Пропуснали сте момента когато почина Майкъл Джексън товава е имало толкова много запитвания, че сървърите на гоогле бяха рухнали

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Колко българите търсим в нета

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414