Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Изрази се с късметче

Е-мейл Печат ПДФ

Изрази се с късметчеДнес след като се прибрах от лекции, влязох във Фейсбук, за да видя какви ги вършат приятелите ми. Все пак не мога да си комуникирам постоянно с всички, за това следя духовното и физическото им развитие в социалната мрежа.

И така разглеждайки какво приятелите ми си публикуват (респективно ги вълнува), ми направи впечатление, че масата от млади хора изразяват чувствата си чрез късметчета или песни.
 
Какво имам предвид – момичето Х си е изтеглило "той иска да те целуне" в отговор на късмета е написано "и аз искам".

Това събуди някой въпроси у мен, с които сега смятам да ви занимая. Какво кара човекът Х да си играе да тегли късметче, като може да си напише "Аз искам да те целуна"? Дали речникът й е прекалено беден, за да изрази сама чувствата си? Съмнявам се, все пак ходи на училище, а там се предполага че трябва да учи поне 4-5 часа седмично български език.

За да не се ограничавам само с това, ще дам още един пример. Момчето Y, което също е в ученическа, възраст си е изтеглил късметче "вече не пия, причината е да помня като си прекарвам добре" и коментарът му е "за мен са го писали това". Какво спира въпросния Y да си напише "спирам алкохола искам да помня кога съм се забавлявал"? Защо моите приятели Х и Y не се изразяват със собствени думи, а използват чуждите?

Защо повечето младежи особено ако са под 18 не използват собствени думи, а "джуркат" късметчета по цял ден? Вероятно причината е в бедния речник на подрастващите. А как може да се обогати речника на младите хора? Разбира се, с учене. За да знаеш и можеш – трябва да учиш. Друг вариант няма. И тук ще засегна една много актуална тема, а именно тази за късата ваканция на учениците.

Всъщност по-дълга съвсем не им е нужна, понеже масата (не всички, но мнозинството) не умеят да изразяват себе си. За да се научат, учениците трябва да ходят на училище, че да са по-знаещи и по-можещи. И понеже на политиците им трябва прост народ, за да бъде лесно манипулируем, вие, приятели мои, учете, за да не могат да ви правят на глупаци и да ви лъжат алчни политици, които се опитват да се възползват от вас. За да имате собствено мнение е нужно да имате приличен набор от знания, а когато натрупате тези знания, съвсем няма да ви е проблем да си напишете във Фейсбук "целуни ме", "обичам те" или "мога да разчитам само на Z".

И когато субектът на чувствата ви прочете това, ще му стане много приятно, защото ще знае, че е писано специално за него и е от сърце. Така че учете, дори да не сте ученици вземете и прочетете някоя книга. Гарантирам, не хапят.

За fortisimo.eu – Стоян Стойчев Вълчев

 

1 коментара

 1. Много готин текст ((:

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Изрази се с късметче

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414