Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Компютърът ви пържи мозъка

Е-мейл Печат ПДФ

Компютърът ви пържи мозъкаОтговорете бързо. Колко Интернет страници имате отворени в момента, в който четете тази статия? Най-вероятно имате заредени още поне два сайта.

Възможно е да сте отворили и няколко прозореца от вашата чат програма и да си пишете с приятели. Сигурно хвърляте око и към мобилния телефон, случайно да не мига, докато в същото време сте си пуснали и телевизора или радиото.

Броят на дигиталните смущения нараства с всеки ден, затова нашия мозък трябва да използва функцията “multitasking” или казано иначе да се справя с няколко неща наведнъж. Основният проблем е, че сивото ни вещество не е създадено за подобна експлоатация. Многобройните задачи водят до напрежение или направо главоболие, по-малка концентрация и занижена продуктивност.

„Изпълнението на няколко действия едновременно води само до недостатъци”, това твърди професорът по комуникация Клифърд Нас в Станфордския университет. „Не могат да се изведат позитиви в това начинание”.

Мозъкът работи най-добре само когато се съсредоточи върху една задача. Примерно: четене на ум. Ако обаче започнете да произнасяте думите, сивото вещество ще следи за интонация, ударения, паузи и скоростта на четене и запаметяване ще падне значително. Аналогични примери може да си изведете и самите вие.

Когато го товарим с различни дигитални дразнители – мозъкът ни опитва да превключва бързо между тях, като редува фокуса на концентрация. Но тази функция е доста сложна. Оказва се обаче, че за разлика от други способности, работата с много задачи едновременно не се усвоява с времето. Напротив, проучване на Американската академия на науките през 2009 г. показва, че хората без опит в работата с много задачи се справят по-успешно от тези, които уж са свикнали да превключват между ангажиментите. При дълго редуване на задължения мозъкът започва да изпитва затруднения при ваденето на информация от краткосрочната или дългосрочна памет. Точно липсата на този свеж поток от спомени пречи на добрите резултати при работата и дава преднина на хората с по-малък опит в multitasking-а.

Джоан Кантор, професор в Университета на Уисконсин в Медисън дори е убедена, че дигиталните дразнители водят до завишените нива на стрес. „Всеки път когато чуем клик или звук на изскачащ прозорец, е доста трудно да не се зачудим какво се случва”, коментира изследователката. „Прехвърлянето на вниманието от дадена задача, всеки път когато пощата ви подаде звуков сигнал за ново съобщение, обаче е доста изморителен процес.”

За мозъка ще е далеч по-лесно първо да си дочетете текста, а после да отворите новопристигналия e-mail или да видите какво искат приятелите ви във чата. Но любопитството ни се превръща в прокоба при работата с компютър.

Когато се почувствате изморени от превключването между задачи, трябва да си вземете почивка. Но по време на отдиха е задължително да се изолирате от възприемането на информация. Това означава, че е хубаво да затворите Фейсбук. Само един бърз поглед към социалната мрежа ще задръсти допълнително мозъка ви с разнородни чувства, спомени и емоции от действията на многобройните виртуални приятели.

Станете от компютъра. Направете си кафе или чай. А най-добре е да се разходите навън, но без да взимате мобилния си телефон.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

1 коментара

 1. Който си е взел некачествен мозък... :-Р

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Компютърът ви пържи мозъка

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414