Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Дръпни ме нагоре

Е-мейл Печат ПДФ

Дръпни ме нагореМиговете, в които само една дума, или само една реплика те карат да се замислиш, да си кажеш – “да, точно така е”. Tези истини, изречени от някой друг, се помнят дълго.

Ние, хората, какво ли не правим от обич. А родителите още повече. От обич викаме, от обич назидаваме, от обич ограничаваме свободата на любимите си същества, от обич ги караме да се срамуват от себе си, също от обич ги караме да се чувстват виновни или дори понякога глупави.

Най-яркият и често срещан пример са вечните предупреждения от страна на родителите, придружени с назидателни реплики: “Колко пъти да ти казвам”, “Пак ли да повтарям същото”, “Никога не ме слушаш какво говоря”, “Казах ли ти, че така ще стане”…

Разбира се, че всичко е от любов. Разбира се, че децата са най-важните в живота ни. Те са нашата мечта за бъдещето! Чрез тях ние пак ще бъдем, там някъде в този голям интересен свят, там някъде напред в бъдещето. Готови сме на всичко, за да направим живота им малко по-лесен, по-малко трънлив и щастлив. Какво ли не правим ние, родителите?! И винаги сме убедени, че е от любов и за добро. Но дали децата го усещат така, дали наистина ги опазваме, спасяваме, дали наистина ги “прегръщаме” с думи?

Безкрайно малко родители успяват да съветват без да поучават. Безкрайно малко успяват да обичат децата си, без да изискват нещо, и да поставят “малки“ условия. Безкрайно малко са и онези, които в трудните моменти на детето си просто казват “Обичам те и съм с теб! Винаги!

По-често родителите посочват грешки, от любов, от отговорност, от позицията на големия и знаещия (който обаче продължава да греши всеки ден и на 40, и на 50, и на 60 години). По-често изреченията ни започват с: „Казах ли ти…”, “Предупредих те…”, “Видя ли какво стана…”

В крайна сметка, какво става?

В един разговор скоро, моя приятелка нарисува с думи, какво правим с децата си, когато сбъркат. “Какво правим с давещия се? Нима му натискаме главата под водата, когато стигнем до него? Не го ли дърпаме нагоре и навън? Не го ли държим с цялото си тяло?”

Помощ ли е, обич ли е, прегръдка ли е…да напомним грешката, в стремежа си непременно да сме прави.

Казах ли ти аз…”

Трудна задача е да си родител, и никога не знаеш дали постъпваш правилно. Верният път винаги се намира най-трудно.

Знам отдавна нещо, което се опитвам да спазвам, доколкото мога, а то е, че винаги е по-важно да си щастлив, отколкото да си прав! Ние, големите, е хубаво от време на време да забравяме колко сме големи и да прегърнем с любов грешките на децата си, за да не увеличим вината им. Ние, големите, е хубаво да забравим за “Казах ли ти аз…” и да кажем едно простичко – “Знам какво ти е…”, за да дръпнем давещия се нагоре!

За fortisimo.eu – Нели Русева (снимка: theparentszone.com)

 

1 коментара

  1. Във това описание на родителите разпознавам много точно себе си! Колкото и да не искам да реагирам по този начин, това се случва спонтанно! Знам, че не трябва! Наистина стремежът е да предпазим децата, но опитвайки се да го направим ние създаваме хора, които не могат да се справят с реалния живот! Лошото е ,че цял живот се налага да играем някакъв театър: с партньора с децата, с шефа, с колегите....

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Дръпни ме нагоре

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414