Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Стихотворения и накладки…

Е-мейл Печат ПДФ

Стихотворения и накладки…Онзи ден една приятелка ме попита дали не помня някое стихотворение от онези, които съм учил наизуст като дете. Отговорът ми разбира се, беше категорично и безпощадно НЕ!

Тя ми се изсмя и започна да рецитира стихчета от нейното детство. Тогава се замислих и в главата ми изплуваха единствено „Бяла спретната къщурка” и... дотам.

След тази нелепа ситуация реших да проверя дали само аз съм изтрил от паметта си стихчетата от ученическите години. Започнах да разпитвам приятелите си и се оказа, че те също имат няколко неясни и доста размити спомена и толкова. За сметка на това момичетата, на които зададох същия въпрос, с лекота ми изрецитираха по няколко стиха. Да, аз съм забравил лигавите стихотворения от детинство, но с лекота мога и знам как да си сменя накладките на колата или пък да изредя световните шампиони по Формула 1 от 1999 насам (просто защото от тогава съзнателно и целенасочено следя надпреварата). Немога да изпея „у дома часовник трака...” но мога да изброя шампионите от световните първенства по футбол.  Непомня текстове от рода на „Ех, бре, че е Ванко, страшен забраванко!”, но с бързо мога да изчисля колко километра мога да измина с 20 лева бензин.

Явно ние мъжете сме устроени да мислим по-прагматично от жените. Просто не си товарим мозъка с излишна информация. Класифицираме информацията и излишната я изтриваме. Предпочитаме да мислим за много по-важни неща – като грижите за колата и разбира се спорт. Ако не вярвате направете си същия опит. Попитайте вашите познати помнят ли детски стихчета, ако ви кажат не, задайте им въпроса дали помнят състава на България от световното в САЩ ’94. Обзалагам почти всички мъжете ще изрецитират „Зайченцето бяло” до средата, но за сметка на това ще ви изредят с пълна точност не само състава но и резервите от лятото на ’94 г.

А ако и Вие не помните тези произведения със съмнителна интелектуална стойност, няма страшно. Отворете си една бира, пуснете си мача и се благодарете, че знаете как да си смените накладките на колата.

За fortisimo.eu – Десислав Малинов (avantaj1.blogspot.com)

 

1 коментара

 1. Не знаех, че се иска чак толкова много интелектуална способност за да запомниш няколко стихчета от детството, не знаех, че е по-важно да знам колко ще ми изгори колата за 100км с приблизителен разход на гориво 10/100, не знаех, че да знаеш стихчета от детските години е "излишна информация", но вече ЩЕ ЗНАМ :)

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Стихотворения и накладки…

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414