ФортисимоРазвигор Попов: Липсва ми младостта…

Е-мейл Печат ПДФ

Развигор Попов: Липсва ми младостта…Той е един от композиторите с най-обичаните песни! Освен песните за певицата с най-звънкия глас и негова любима жена - Мими Иванова, той е написал песни за цяла плеяда български музиканти.

Самият той пее и радва публиката с неповторимото си излъчване вече години наред. Името му е като развълнувана гора – Развигор Попов. Тази година през май той навърши 70 години. Заедно с Мими продължават да радват феновете си и да обучават млади хора.

Няма българи, които да не могат да запеят известните му песни - "15 лалета", "Вече свърши хубавото време", "Вълкът и седемте козлета". Работил е също с най-обичаните музиканти, получавал е награди, като през 1996 г. му е присъдена голямата награда на „Златният Орфей” за цялостен принос.

За миналото и за бъдещето, за музиката и любовта, за книгата, която написа – ето какво сподели Развигор Попов за читателите на Фортисимо:

Развигор Попов: Липсва ми младостта…

Нели Русева: Здравейте, господин Попов! Тази година станахте на 70, изпяхте ли най-хубавите си песни или това предстои?

Развигор Попов: Според статистиката средно мъжете в България живеят до 70 г. Значи, аз вече съм си "изпял песента" и сега вече мога да се оттегля в заслужена пенсионерска почивка. Така си мислех, но - уви! Предстои ми спешно да напиша, аранжирам и запиша музиката и песните към детския мюзикъл "Макс и Мориц", чиято премиера предстои в театър "Възраждане". Там се играе при препълнен салон вече пети сезон една от най-успешните ми детски постановки - "Бабината питка". В нея ролята на кума лисица-мазница се изпълнява от моята любима наша естрадна певица - самата Мими Иванова, която по странно съвпадение е и моя съпруга. Имам поръчки за песни от няколко изпълнители, свиря в пиано-бар, предстои ми гостуване в Лондон,
работа с нашата детска музикална школа по синтезатор и още и още. Естествено, че най-хубавите песни предстоят, понеже никога не съм бил съвсем доволен от старите песни. Винаги ми се е струвало, че може още и още по-добре.

Нели Русева: За какво няма значение възрастта?

Развигор Попов: Възрастта няма значение за две неща. А те са - музиката и любовта.

Нели Русева: Кажете няколко думи за книгата си, на пазара ли е вече?

Развигор Попов: Веселата ми автобиографична книга, събрала само анекдотични, абсурдни, смешни, куриозни, нелепи, забавни и поучителни случки от живота ни на колела по сцените на половината свят – от няколко дни е на пазара. Заглавието й съм взел от песента за кумчо-вълчо и 7-те козлета: "Ау-у, от глад умирам! ... / mi 4e kvo ot tv@? /"... Надявам се, който я прочете да се посмее с нас, но и да си извади и някои не дотам смешни заключения. Най-важната поука се съдържа в моя основен принцип: "Никога не се взимай на сериозно!"

Развигор Попов: Липсва ми младостта…

Нели Русева: Откъде идва името ви, не е често срещано? Знаете ли колко души в България носят това име?

Развигор Попов: Броим се на пръстите на едната ръка. Познавам лично само трима. Навремето майка ми, малко преди да се родя, е обявила състезание между колежките си - литераторки за най-оригинално, най-рядко срещано и най-българско мъжко име. Печели името Развигор. Това е топлият нежен галещ пролетен вятър, който духа през април от юг и развива листата на дървета и цветя. Т.е. - развива гората, или Разви-гор. През тридесетте години на миналия век е излизал литературен вестник с заглавие Развигор. В София има и улица с това име. На адрес ул. "Развигор" № 1 се намира и прочутото главно следствено управление на МВР. Но аз дебело подчертавам, че нямам абсолютно нищо общо нито с главно следствено, нито с МВР, въпреки че по някаква случайност основаното от мен преди години вокално трио "МВР" също носи тази абревиатура. Но това е защото първите букви от имената на Мими - "М", Ваня - "В" и Роси - "Р", по странно съвпадение образуват пак - "М,В,Р".

Нели Русева: Школата ви с Мими навърши 20 години. Има ли талантливи деца България?
Развигор Попов: България гъмжи от свръхталантливи деца. Освен в нашата школа напоследък имаме пресни впечатления от много наши национални и интернационални конкурси за млади изпълнители. Сякаш никога досега не е имало толкова много и толкова талантливи деца. Това много ни радва и едновременно сме загрижени за съдбата им. В момента и без това скромният ни пазар е съвсем свит за стойносттна съвременна популярна музика. Просто ни е трудно да предскажем някакво бъдеще на тези талантливи млади хора. Дано всеки от тях реши за себе си каква ще е професията, с която ще изкарва хляба си. Сега, да се отдадеш на музикантска професия и да чакаш реализация до върха, си е направо авантюра.

Развигор Попов: Липсва ми младостта…

Нели Русева: Как ви изглежда българската популярна музика днес?

Развигор Попов: Радваме се и на малкото прекрасни нови произведения на младите ни колеги. Супер талантливи и като певци и като автори и аранжори. Радваме се и на почитта и любовта на публиката към колегите ни от нашето поколение. За съжаление, българските мас медии, като безброй радио и телевизионни канали, предпочитат или американска или само поп-фолк музика, при това предимно от съседните ни страни.

Нели Русева: Чалгата дразни ли ви, или смятате, че за всички има място под слънцето?

Развигор Попов: Всяка музика може да бъде добра или слаба. И в чалгата има прекрасни образци и отвратителни песни-"ментета". Същото можем да кажем за всяка музика. Но смятам, че наистина за всички има място под слънцето. Мястото на чалгата е на сватбите, в битовите заведения, кръчми и клубове. Дразни ме лошата музика, независимо дали е чалга или поп, рап, ар енд би и т.н...

Нели Русева: С Мими сте изпели през годините десетки хитове, все любими на българската публика. Коя песен пеете винаги на концерти, на участия? Имате ли любима?

Развигор Попов: Песните за вълкът и 7-те козлета и за 15-те лалета. Тях винаги иска нашата публика. На юбилейния ни концерт "Съдба", който събра хилядна публика в зала 1 на НДК на 26.10.2010, и беше мой авторски концерт, наши колеги - приятели изпяха по свой нов начин най-големите ни хитове. Благодаря им за това, че песните ми заживяват отново в прекрасни кавър-версии. Данчето Христова, Ритон, ДесиСлава, Ваня Костова, Роси Кирилова, малкия Крис, Тони Димитрова, Боре Гуджунов, Стефан Илчев, и още много, и много.

Развигор Попов: Липсва ми младостта…

Нели Русева: Работил сте с най-големите, най-обичаните имена в популярната музика - Лиана Антонова, Емил Димитров и други. Ние българите имаме ли памет за най-талантливите си сънародници? Признаваме ли талантите, авторитетите?

Развигор Попов: Естествено, че имаме такава памет. Помним и съхраняваме и богатството на изключителния ни автентичен фолклор. Има истински ценители, които ревниво и безкористно съхраняват съкровището ни. За съжаление те в момента са в сянка, понеже медиите, в стремежа си към високи тиражи и рейтинг, дават повече гласност на това, кой кого намушкал или
застрелял, кой кого изнасилил или бил насилен, кой повече изпокрал България и други такива сензационни новини. Все пак, тук-там се прокрадва и по някоя критика за състоял се концерт или някои спомени за големите имена на звезди от миналото ни.

Нели Русева: Как се намерихте с Мими, любов от пръв поглед ли беше?

Развигор Попов: След като работихме две години заедно на сцената, през което време не сме се открили един за друг като мъж и жена а само като колеги, на едно дълго турне в бившия СССР се забелязахме и между нас избухна любовта.

Развигор Попов: Липсва ми младостта…

Нели Русева: На сцената и двамата сте звезди, кой е шефът в къщи?

Развигор Попов: И двамата.

Нели Русева: Творците винаги са чувствителни. От вас двамата с Мими, кой е по-сантиментален, романтичен?

Развигор Попов: Мими.

Нели Русева: Жива ли е любовта? Кое е най-важното за да останат двама души заедно толкова години, както вие с Мими?

Развигор Попов: Баба ми казваше: "Жена ако не гълчи и мъж ако не мълчи, не става семейство." Но музиката е основното, което ни свързва.

Развигор Попов: Липсва ми младостта…

Нели Русева: Дъщеря ви не живее в България, нали? Тя каква професия избра?

Развигор Попов: Дъщеря ни Ина завърши екология и социология в Германия, намери си добра работа, приятел и остана да живее там.

Нели Русева: А синът ви?

Развигор Попов: Синът ми от първия ми брак - Пепи е композитор и действащ музикант. Голям успех навремето му беше супер-хита "Кукла", който съчини по времето на групата му - "Атлас" със солист Дони.

Нели Русева: Има ли време, място, чувство или човек, нещо което да ви липсва?

Развигор Попов: Липсва ми младостта, дъщерята - Ина и онези приятели, които вече не са между нас.

Нели Русева: Какво ви дразни най-вече в живота ни днес? За какво ви боли?

Развигор Попов: Дразнят ме боклуците около нас във всеки смисъл. Боли ме за съдбата на младите.

Развигор Попов: Липсва ми младостта…

Нели Русева: Има ли надежда за България?

Развигор Попов: Естествено. Вярвам в това. Ако не вярвах, по-добре да се гръмна.

Нели Русева: Имате ли специално място, където бягате от динамиката на столицата?

Развигор Попов: Имах, но вече го нямам, понеже мургави крадци изпообраха всичко, даже разфасоваха и отнесоха стените на сградата. Остана само голо обрасло място, което продадох на безценица.

Нели Русева: Има ли нещо, което отлагате за някой ден...?

Развигор Попов: Вече няма какво да отлагам.

Нели Русева: Пожелайте си нещо... и на нашите читатели...

Развигор Попов: Песни, любов и ЗДРАВЕ!

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Интервю

  Популярно от Интервю

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Интервю

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Интервю БГ Музика Развигор Попов: Липсва ми младостта…

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414