Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


В търсене на „Най-добрият град за живеене”

Е-мейл Печат ПДФ

Бургас Всеки има различни предпочитания за „любимо място” и това е очертаващо за неговия вот в класацията „Най-добрият град за живеене”, чиито резултати за 2010 бяха обявени вчера.

Давайки глас, много хора нарочват за „най-добро” това, което е пред очите им без да имат поглед върху всичко наоколо... не по-малко достойно за висока оценка. Живяла съм на няколко места, но не навсякъде съм се чувствала уютно. Не навсякъде съм се чувствала „на място”.

Родният ми град е Стара Загора. Градът на липите, градът на правите улици и... поетите. Като малка той беше моят фаворит.

Стара Загора

Съзнателните ми години преминаха в обявения за най-красив град за 2010 г. Велико Търново, но когото и да попитам за града, все го свързва с дупките, баирите и липсата на обособен център. А Велико Търново не се състои само от накъсан асфалт и „нагоре-надолу”. Той е град, който впечатлява не само с крепостта Царевец, но и с уникалната си стара част и красиви места за отдих и развлечение.

Велико Търново

През студентските си години живях в Шумен и съм възмутена от класацията, която го поставя на едно от последните места като „добър град за живеене”. За мен той е тих, уютен, спокоен, красив и приятен... Не случайно много хора, посещавали Шумен и Бургас, намират общи черти между тях. Ясно обособен център, до който води всяка малка и не до там малка уличка. Подредеността на града е едно от най-важните качества, допринасящи за моя уют.

Шумен

След като напуснах Шумен се преместих във Варна. Шум, много хора, хаос... не можех да свикна с целия ужас, макар и под блясъка на МОЛ-овете, изникващи като гъби из Морската столица, под приветливостта на Морската градина и красотата на центъра... Многото възможности за развитие не можеха да ми създадат усещането за „вкъщи”.

Варна

Преместих се в Бургас, победителят в тазгодишната класация „Най-добрият град за живеене”. Още първия път, когато стъпих в града, ми направи впечатление светещата му същност. Светещи спирки, озарени улици, чистота... и кошчета за отпадъци, които на много места из България са дефицит. Макар доста зелени площи в Бургас вече да са застроени, градът не е изгубил зеления цвят. Има прекрасна Морска градина с уникални дървесни видове. Указателни табели по улиците и спирките в Бургас има в изобилие. Не липсват и обществени тоалетни.

Бургас

Градът може да се похвали с обособен център, даваш усещането за „истински център”, а не „магазините – преминаващите коли – аз”. Заведения и магазини с добро работно време, без значение събота ли е, неделя ли или понеделник. Летището в Бургас е разположено на 10 км. североизточно от града. На територията му функционира един от най-големите центрове за обработка на товари на Балканите. Бургас е идеално поле за развитие.

Тук можеш да намериш всичко. Възможността за спорт в града, както и за обучение е широка. Бургас е поддържан и достоен не просто за титлата „Най-добрият град за живеене”, но и за... нова Морска столица. И макар за бургазлии да се говори, че мъжете са „мутри с Адидас”, а бургазлийките много надути... тук просто бих въздъхнала типично за този район „ВЪЙЙЙ” или просто „ВЪХ!”. Бургас е по-красив от Варна и равен по някои основни белези с Шумен.

В Бургас има развитие и за града застоят е неприсъщ. Макар още да нямам година в този град, аз го познавам, а и съм категорична - Шумен и Бургас са места, които си заслужават не просто посещение.

За fortisimo.eu – Даниела Пенева (снимки: abritus.info, mitaka206.blogspot.com, touristmaker.com)

 

1 коментара

  1. Трябва добавите и бутонче за twitter споделяне :)

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично В търсене на „Най-добрият град за живеене”

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414