Фортисимо – това е лично!



По следите на забравената духовност

Е-мейл Печат ПДФ

По следите на забравената духовностОтива си и тази година, ще дойде следващата и пак така, с врявата на ежедневието ще се изниже неусетно. Години, хилядолетия... И ние, човеците, блъскани между вяра и безнадежност ще отброяваме ударите на часовника и ще пресмятаме летата.

Рядко вече обръщаме внимание на красотата около нас. А тя е там, безмълвна и достолепна, събрала мъдростта на дълголетно съществуване.

Дали вечността има спомени? Дали прави разлика между ударите на огромни машини, дълбаещи недрата на земята и длетата на монаси, изваяли пещери в естествения камък?
Ние, човеците знаем толкова много за съвремието и много малко за миналото. А то е около нас, наблюдава ни и може би се смее на мимолетните ни тревоги.

Факт е, че началото на летоброенето за нашата държава започва от източните й граници. Който е посещавал Шумен, е видял гордо издигащия се лъв на върха на Шуменското плато. Паметник, изразяващ признателността на едно поколение към историята.

Пак там, на платото, но по неговите източни и южни части едно друго поколение е оставило друг отпечатък от своето съществуване. Малко хора са виждали, а още по-малко са посещавали скалните църкви и манастири на Шуменското плато.

Монаси исихасти са използвали естествени пещери във високи, труднопроходими склонове и скални венци, за да се посветят на вярата си. До някои от обителите се е стигало по изсечени в скалата стъпала или дървени или въжени стълби. Около скалните църкви, килии и гробници е имало и открити водоизточници, извори, кладенци или каменни чешми.

По следите на забравената духовност

Скални килии могат да се видят непосредствено под Шуменската крепост. По протежение на малък скален венец, наречен Цар Крумови порти, се намират няколко разположени една до друга и свързани пещери. Запазили са керамика и оръдия на труда, свидетелстващи за живот още през каменно-медната епоха. От Дивдядовските скални обители пък, при ясно време, се виждат Мадарските скали. Шуменци познават гледката. Невероятна, наистина далеч от суетата. Идеално място за уединение и всеотдайна връзка с Бог, каквато са изповядвали монасите исихасти.

По следите на забравената духовност

Впечатляващи по начина на изработка са скалните манастири, разположени по южните склонове на Шуменското плато – Манастирската долина (Калугер боаз - северно от с. Хан Крум). До входа на Калугерската пещера се стига по изсечени в скалата стъпала, които пък водят до три отделения - скална църква  със съществувал иконостас. Гледката оттам създава усещане за необятност и чувство за  свобода.

Манастирският боаз е приютил и втора обител - труднодостъпна, наречена Килията. Пещерата има оригинална архитектура – няколко отделения – в едното от тях се помещава триделна църква - най-голямата на Шуменското плато – дълга над 12 метра и широка 3,5 метра.

По следите на забравената духовност

Голяма част от скалните манастири възникват в годините на Второто българско царство и за повече от два века са пространство на особен религиозен, духовен и културен живот.

Отначало се появяват изолирано, но постепенно се разрастват, превръщайки се в монашески колонии. Изграждат цялостна манастирска организация.
За това свидетелства Троишкият боаз (врязан в южния склон на Шуменското плато). Във висока 15 метра скала, наречена Момина, се помещава манастир. Там, първият изследовател, Карел Шкорпил открива в ниша на източната стена параклис с надпис-монограм на св. Богородица. Пак в този район има още една християнска светиня. Уникални тук са изображенията на брадва (символ на мъченичество), елен (самота и уединение), на човешка фигура и кръст – универсалния християнски знак за вечен живот, а в правоъгълна рамка е изписана думата Амин.

По следите на забравената духовност

Интересен манастирски комплекс има и на Осмарски боаз – известен под името Манастирската долина. Оттам ни гледа Окото, във вътрешноста на скалата, в изкуствено разширена пещера се намира Костадиновия манастир, предполага се, че носи името на Константин – управлявал по времето на Второто българско царство, когато Велики Преслав е бил духовен център.

Достъпът до манастира е много труден, входът му е на 8-10 метра от основата на скалата. Изкачването става по почти заличени от времето скални вдлъбнатини. Компания на Окото прави Диреклията - конусовидна скала, в която също е издялана църква.

По следите на забравената духовност

Защо по Шуменското плато е имало толкова много скални манастирски комплекси? Изследователите отговарят, че поради трудния за българите период след царуването на Асеневци, много вярващи се отделят от традиционната ритуална практика и търсят алтернатива. Намират я в исихазма и постигането на мир със себе си и света.

А отдалеченото местоположение, тишината  водят до по-лесното откъсване от земята и чрез усилена молитва и вглъбяване до доближаване и единение с Бог.
 „Гнездата на просветата”, както ги нарича още през 1640 ерхиепископ Петър Богдан Бакшев са загадъчни и чудни. Те са едни сред малкото оцелели архитектурни исторически паметници от средновековната ни история на територията на Шуменското плато.

Времето не прощава. Дървените части на скалните комплекси са изчезнали, църковните стенописи са заличени, надписите – изронени. Днес точното им нахождение е известно на малцина, пътеките към тях пустеят, а прелестта остава скрита за човешкото око. Малко хора знаят и друг факт, Шуменското плато пази своите орхидеи, защитени от закона, те са представени тук от 14 рода. Някои от тях могат да се видят и около манастирските комплекси.

По следите на забравената духовност

И все пак, за да не остане тази красота скрита за човешкото око, ДПП „Шуменско плато” участва с проект „Изграждане на екопътека и стълби за достъп до скалните манастири на Шуменското плато” в инициативата на „Райфайзен банк” (България) ЕАД. Финансовата институция организира дарителската кампания „Избери, за да помогнеш” за втора поредна година. Акцията ще  продължи до края на декември 2010. По този начин ще бъдат подпомогнати здравни, социални, културни и екокаузи.

Екипът на ДПП „Шуменско плато” си е поставил за цел чрез проекта да обособи екопътека с указателни табели до част от скалните манастири. За обезопасяване достъпа ще се изградят и стълби. Така забравената духовност ще бъде преоткрита...

За fortisimo.eu – Светла Крумова

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично По следите на забравената духовност

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414