Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Геолог казва, че краят е близо

Е-мейл Печат ПДФ

Геолог казва, че краят е близоКраят е близо”. Чудесно мото, с което да започнем седмицата. Предупреждението идва от доктора по геология Хенрик Свенсен, който днес пристига в България, за да представи апокалиптичната си книга.

Ученият се е заел да анализира най-известните бедствия и да разсъждава върху промените в обществото, които те предизвикват. Книгата му обаче не е заредена само със заплахи, а с предупреждения как да оцелеем в един свят, който променяме с присъствието си и действията си. Опасната природа просто отвръща на удара на уязвимото, крехко, но самозабравило се човечество.

Хората местят повече почва и камъни по повърхността на земята, отколкото природата с нейните реки и ледници. Променили сме и състава на атмосферата. Съдържанието на въглероден двуокис в нея се е увеличило драматично от 50-те, когато започнахме да го измерваме. Климатът се променя. Отиде си чувството, че живеем на планета извън човешкия контрол и сред природа, която остава непроменена и незасегната от нашето съществуване”, това пише в книгата си Хенрик Свенсен. Текстът му е преведен на български и пуснат на пазара от издателство „Персей”. При това на доста прилична цена.

Свенсен се връща в далечната 1755 г. когато Лисабон е разрушен от мащабно земетресение с магнитуд 8.4 по Рихтер, плюс цунами. Бедствията отнели живота на около 100 хил. души. Тогава Църквата в Португалия се възползва от трагедията и започва да тръби, че случилото се е наказание от Бога. Маркиз де Помбал обаче дава пълната свобода за научното разследване на стихиите, което води до въвеждането на модерното строителство срещу земетресения.

Да, но и то не е достатъчно. Направени са карти и изчисления, които показват колко време ще измине преди ново земетресение с магнитуд 8 по Рихтер. Ще минат няколко стотин години, преди да се натрупа ново мощно налягане. Но то ще се случи. В момента обаче има по-голяма вероятност Италия, Гърция или Турция да бъдат поразени от земетресение, отколкото Португалия.

Урбанизацията е важна причина за увеличаването на броя на бедствията. Половината от населението на света живее в градове, въпреки че те представляват едва 1% от земната площ на планетата. На практика 100% от увеличението на населението в развиващите се страни през следващите десетилетия ще стане в градовете, което допълнително ще увеличи товара върху природата, особено в крайните и най-уязвими райони – така наречените гета. Когато растителността започне да загива, това води до ерозия на почвата и увеличаване риска от свлачища и наводнения.

доктора по геология Хенрик СвенсенЗатова Пелинг посочва, че урбанизацията се отразява върху бедствията точно толкова радикално, колкото бедствията се отразяват върху урбанизацията.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Геолог казва, че краят е близо

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414