Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Абсурдът или поносимата лекота на простотата

Е-мейл Печат ПДФ

Абсурдът или поносимата лекота на простотатаТова е текст, който разкрива възможна методология на мисълта. Теза, която произлезе под въздействието на публична лекция на популярния български PR специалист Максим Бехар, на която присъствах вчера.

В този смисъл посочената възможна структура на идеята за абсурда и лекотата на простотата няма претенциите да бъде истинна за съжденията на лектора. По-скоро е пречупено разбиране на собствената ми рецепция, търсения и вълнения.

Аз съм от хората, които твърдят, че реалното общуване е онлайн, а виртуално е това, което повечето разбират като реалност“. Абсурдно звучащо твърдение на Бехар, което с един замах премахва толкова много въпроси, над които разсъждават милиони хора по света. Не тръгвайте да го оборвате. Приемете го за миг поне за истинно и ще откриете поносимата лекота на простотата. За първи път ще видите (без наслояваните аргументи на конвенционалността) огромните предимства в комуникациите, предоставени от новите технологии. Ще откриете онова, което всъщност ги създава и от което човешката цивилизация се движи през вековете – стремежът към свобода!

Мисля си за бъдещето във виртуалните бизнес коктейли“. Друга абсурдно звучаща идея на Бехар. Тя с лекота обяснява общата ни неприязън към една от най-често срещаните форми на PR общуване и същевременно връща в изначалния й смисъл тяхното появяване. В тази форма бизнес коктейлите наистина биха били среща за бърза обмяна в неформална обстановка на бизнес идеи с тези, които наистина ти трябват. Лесно игнорираш тези, които не ти трябват и лесно влизаш в контакт с тези, които ти трябват. Впрочем, веднъж пречупени в мисълта от идеята за виртуалните бизнес коктейли много по-лесно възприемаме другата, все още абсурдно звучаща идея. Тази за смъртта на пресконференциите, като наложена форма на общуване в обществените комуникации.

Печатните медии си отидоха“. Тук абсурдното звучене в изказа на Бехар идва от миналото време. Иначе повечето хора в медиите използват въпросителна форма и бъдеще време. Точно това обаче ме накара да мисля, че именно изведеното до абсурдност твърдение носи поносимата лекота на простотата. Защото това, което в случая звучи абсурдно, въпреки че вътре в себе си вече всички го усещат, дава онази свобода на мисълта, която можем да понесем.

Три методологични аргумента за възможното построение на мисълта, които мотивират идеята, че абсурдът носи поносимата лекота на простите неща.

Всъщност мисълта ми има много по-дълбок смисъл от тесните ми занимания с медии и масови комуникации. Отново иде реч за свободата и възможността да я достигаш след като се научиш да се освобождаваш от излишните пречки и товар.

Излез от кутията!“. Така ме посъветва веднъж един приятел, който всъщност ми отвори очите, че е малко наивно да правиш списание в интернет, което ограничаваш в мащаба на един български град.

И това ми звучеше абсурдно, а всъщност поносимата лекота на простотата носи свобода.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

ПС: Очаквайте откъси от публичната лекция на Максим Бехар, които ще бъдат публикувани в утрешния брой на fortisimo.eu.

 

1 коментара

 1. Не разбирам тезата ти Иване, нито пък позицията. Друг път като пишеш, прави го с по-голяма лекота и простота, че да знаем, да плачем ли или да се смеем или да му ръкопляскаме на Бехар. Иначе 36 души явно с лекота са натиснали бутона "харесва ми" но дали са наясно какво им е харесало?

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Абсурдът или поносимата лекота на простотата

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414