Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Всеки може да вижда в бъдещето

Е-мейл Печат ПДФ

Всеки може да вижда в бъдещетоНауката обича да изследва неизвестното. И въпреки че към явленията ясновидство и телепатия се гледа с доза предубеденост, те продължават да предизвикват любопитството на учените.

Наскоро психологът от Корнелския университет в щата Ню Йорк – Дарил Бем публикува свое изследване, озаглавено „Усещане за бъдещето”, в ноемврийския брой на The Journal of Personality and Social Psychology. Авторът твърди, че всички ние имаме способността да усещаме предстоящи събития. Без това да са фалшиви трикове на врачки.

В девет експеримента, в които са участвали над хиляда души, ученият доказва, че тялото ни реагира адекватно на различни емоции. Но това става стотни от секундата преди те да се случат. И ако резултатите от този опит са безспорни, то времевият период не е достатъчен, за да ви впечатли. Затова ще обърна внимание на един друг експеримент. Оказва се, че участниците в изследването са проявили по-добра способност за запомняне на материала, върху който е било планирано да бъдат изпитани.

Дарил Бем обяснява, че науката не разбира този енергиен трансфер, който води до познание към бъдещи събития. Психологическите и биологическите механизми не могат да обяснят това явление. Ученият използва класически модели за изследване, но обръща процеса, така че резултатът да се окаже причина.

В един от експериментите компютър показвал две завеси. Под едната се криела снимка, а другата била празна. Някои от изображенията били с порнографски характер. Еротичните снимки са откривани в 53.1% от случаите. Неутралните изображения пък били налучквани в 49.8% от опитите.

Основният проблем с така наречените парапсихологични изследвания обаче се изразява в липсата на идентични резултати при повторни експерименти. Бем е наясно с този феномен. Дори като пример посочва историята на Адам Линзмер. През 1931 г., след като е приет в университета на Дюк, младежът се включва в редица тестове за сензитивност.

Адам е трябвало да познава карти от специално тесте, включващо четири различни символа. Повечето хора познавали около 20% от картите, докато Линзмер постигал резултати около 50%. Той имал навика да назовава правилно девет последователни символа, вероятността за което била 1 на 2 000 000. Ученият, който водил проучването, моментално решил, че Адам мами и е намерил начин да познава картите от самото тесте. За най-голямо учудване на изследователя интуитивният мъж се справил точно толкова добре в налучкването и без да вижда картончетата. След три дни тестове се оказало, че Линзмер е отгатнал 40% от картите, или два пъти повече от резултатите на нормалните хора. Проучването обаче пропаднало през 1933 г., когато били извършени нови тестове върху Адам. Той успял да познае едва 22% от картите – малко над средното ниво. Впечатляващата сензитивност на студента била изчезнала.

Авторът на новото изследване Дарил Бем обаче твърди, че резултатите от неговите проучвания се преповтарят и не се забелязват пикови величини, постигнати от отделни индивиди. Той е описал подробно методологията на тестовете и призовава колегите си да ги повторят, за да сравнят резултатите. Психологът от Ню Йорк се надява, че най-сетне ще се пребори с плаващите резултати в изследването на парапсихологичните явления. Дали това ще стане? „Времето ще ни каже, но пък е сигурно, че ще ни каже нещо”, обяснява Бем.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Всеки може да вижда в бъдещето

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414