Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Добре, обаче…

Е-мейл Печат ПДФ

Добре, обаче… Провокирана от изразените в предишните два броя на fortisimo.eu мнения за новите медии и края на печатните издания се замислих. Така е, ама не съвсем. Замислих се, че тезите на Максим Бехар и Иван Капралов дават превес на технологията, пред човечността в общуването.

Съгласна съм с повечето неща, които и господин Бехар, и колегата Капралов са изложили като тези и нямам ни най-малко намерение да ги оспорвам. Интернет стана много голяма и твърде важна част от живота ни. Безспорно е. Електронните медии са бъдещето. Много хора, като мен, които нито са завършили журналистика, нито изобщо са писали кой знае какви сериозни текстове, пишат. Пишат за нещата, които ги интересуват и за които има какво да споделят. И текстовете им се харесват и коментират, кога повече, кога по-малко. Тези хора стават публични личности и носят отговорност за нещата, които пишат, но едва ли са или наричат себе си журналисти.

Вече и „Преглед на печата” - рубрика на почти всички медии, в по-голямата си част върви през Интернет. Това е удобство, което няма как да бъде отречено. За предимствата на бързото „носене” на новината, никой нищо не може да каже. Разбира се, че новите медии промениха живота ни тотално, и че промяната ще върви единствено и само в посока напред. Някой ден може и да няма печатни издания… макар че аз лично не си представям съвсем този момент. Всъщност разбирам, че ще е неизбежна част от развитието на технологиите, но на това ще станат свидетели навярно нашите деца.

Добре, обаче… Не мога да пренебрегна факта, че поколението на третата възраст в по-голямата си част не притежава компютри, но обича да чете преса. Българинът колкото и да е беден, винаги е бил любознателен и четящ. Сега нашите пенсионери нямат възможност да се абонират, както преди години, нямат и възможност да си купят вестник от будката, но във всеки пенсионерски клуб и във всяко читалище има поне по няколко издания. Така е в малките градчета и дори и в селата. Да не споменавам изобщо, че в повечето български села Интернет не е част от живота на хората, и ще трябва да минат още толкова много години докато стане. Не бих се съгласила там никой да не чете нищо… Дори те да не са хората, които „четат” и „купуват” вестници, не бих приела да не са важни.

Добре, обаче… Не бих пренебрегнала и чара на това да отскочиш до будката или супермаркета за вестник или списание. Да седнеш спокойно, да речем в съботната сутрин докато си пиеш кафето сам или с близки и приятели, да прелистиш миришещите на мастило страници… Също толкова приятно е докато пътуваш, или решиш да отдъхнеш в някой парк, вестникът или списанието да е част от личния ти багаж.

P.S.: Без капка претенция за професионализъм, аз искам печатните медии да имат място в нашия живот. Заради всички онези хора, които живеят своя живот, радват се и страдат, и са част от електората – без Интернет.

Дотогава докогато дойде времето, в което ще има Фейсбук група на име: „Ако ти си от поколението, което някога обичаше бонбони „Карамел Му” и си купуваше вестници от репчетата…

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Добре, обаче…

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414