Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Ваня Щерева говори за Стъкления си дом

Е-мейл Печат ПДФ

Ваня Щерева говори за Стъкления си домОще когато издадох романа „Образцов дом”, получих едно много мило писмо от една шуменка на име Пепа Георгиева. Всеки ден получавах писма от читатели, но нейното бе изключително конструктивно и затова започнахме да поддържаме връзка през Интернет.

Случи се така, че Пепа (на снимката долу вдясно) дойде да работи в София и се запознахме лично. Но дотогава всеки текст, който пишех, минаваше през нея за проверка. Тя ми ги харесваше, а на мен ми беше много приятно. В един момент обаче написах една книга, поредна, пратих й я и тя каза „Отвратително е, да я махаш”. Направи ме на нищо и ме накара да я започна отначало. Така и направих. Получи се най-прекрасната ми книга „Татко, Аз и ангелът”. Пепа през годините се превърна в мой редактор и мой първи читател.

Ваня Щерева говори за Стъкления си дом

Правя това уточнение, защото то е свързано с историята на „Стъклен дом”. Когато ми се обадиха, за да ме попитат ще напиша ли книга по сериала – беше лято. Аз веднага започнах. Толкова много ми хареса идеята. Не казвах на никого. В един момент обаче ми казаха „Спри малко, защото не е сигурна тази работа”. Книгата е проект на издателство „Сиела”, продуцентите на сериала и bTV. Много е трудно когато три страни правят нещо заедно. Така почти отпадна този проект. Знаех, че до 31 август трябва книгата да е готова, ако искаме да излезе на пазара с тръгването на втория сезон на „Стъклен дом”. Стана 1-ви август, 3-ти… Аз започнах да съжалявам, че няма да успея да я напиша, защото книга не се прави за месец. Още повече книга над 500 страници със ситен шрифт. Говорих си с колеги и обещавах: „Ако ми се обадят на 10-ти, ще им откажа”. Обаче на 10-ти ми се обадиха и аз не отказах. Потърсих Пепа и я попитах „Почваш ли да помагаш”. Измислихме една чудесна схема, така тя се превърна в мой съавтор. Нищо, че на корицата пише само моето име. Шумен има принос към книгата „Стъклен дом”.

Държа да отбележа, че романът е изграден по сценария на Теодора Василева. Всички си мислят, че аз съм измислила „Стъклен дом”. Не. Първо е нейната история, но в проекта са участвали много други хора.

Ваня Щерева говори за Стъкления си дом

Имахме време да преработваме един епизод на ден. Звучеше невъзможно, но аз бях убедена, че ще се справим и разполагах свободно с времето си. До средата на книгата си викахме „Много хубаво стана. Чудно. Какво правим оттук нататък”. Бях сигурна, че няма накъде повече да се върви, то пък взе, че втората част стана много по-хубава. Когато си стигнал дъното и си мислиш, че за нищо не ставаш – някак изплуваш. Така че не е много страшно да се стигне дъното.

За fortisimo.eu – Ваня Щерева

* Думите на авторката са част от представянето на романа „Стъклен дом”, което се състоя снощи в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” - Шумен пред препълнена зала.

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Ваня Щерева говори за Стъкления си дом

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414