Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Последен, а толкова красив

Е-мейл Печат ПДФ

Наближава декември. Месец, свързван с различни настроения, и носещ силата на емоции и противоречиви чувства. Едни го свързват с края на годината, други с настъпването на новата.

Очакват от него и надежда за по-добро бъдеще, но търсят и удовлетворението от нещо отиващо си. Някои чакат семейни събирания, подаръци и празнична украса. Трети правят равносметки и списъци с нещата, които ще постигнат. Едни се разделят с „циганското лято”, а други се готвят за снега. Аз пък очаквам от декември всичко това.

Коя е първата ви асоциация за последния месец на годината? Месец наситен с отрупани маси и семейни  снимки? Надежда, облекчение или тиха нощ с блещукащи коледни светлинки?

Обичам празничната суетня. Въздействат ми и градските украси, и коледни песни от ефира на градското радио. Очаквам новото и ми е малко тъжно за отиващото си.

Но ме вдъхновява  колко чувства предизвиква у нас последният месец на годината. Месец изпълнен с църковни празници, с пожелания за здраве и късмет. Купони за студенти. Маси за именници. Запалени свещички в храмове и фойерверки по света и у нас. Обратно броене и гръм на шампанско. Поглед в стрелките сякаш спрели за по-дълго, слели се в една. Изпращаме годината или посрещаме новата? Заобиколени от приятели с чаши в ръка  и миг след размяната на искрена прегръдка изплуват и спомените, и лицата на хората, които не са сега с нас. Не са сред нас. Но никога не сме забравили. Последен месец на годината. Краят на нещо ли предизвиква толкова настроения?

Дванадесетият месец с красивото народно име „просинец”. Тази старобългарска дума е производна на индоевропейското „бхерать" - блестящ, лъчезарен. В старите предания се разказва, че през този месец денят започва да „просиява", да светлее и да расте.

Реших тази година да не правя равносметки. Няма да си съставям и план за действие. Не ми трябват и цели. Пожелавам си здраве и време. Време за почивка. И мечтите си оставям същите.

Реших тази година да празнувам края. „Край” не означава само болка и раздяла. Просто сме готови за началото. Месец наситен с празници и пожелания. Красив край – весел, блестящ, споделен.

Краят на нещо ли носи толкова чувства?

За fortisimo.eu – Мариана Добрева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Последен, а толкова красив

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414