Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Мъжката сила

Е-мейл Печат ПДФ

Мъжката силаВидях го преди 15 години. Мъж на средна възраст с отчетливи кичури бели коси. Силен и тих, притаил се до последната врата на градския автобус в рутинното си вечерно пътуване от центъра към крайния квартал.

Мисълта ми беше толкова силна, че той вдигна поглед и впери очи в мен. Тогава видях онова, което нямах време да науча от баща си. Силата. Мъжката сила.

Докосвайки средната възраст, вече знам, че тази сила идва с раждането и постепенно изчезва. Тя не се възстановява. Тя е изчерпаем енергиен източник. В началото минава време докато момчето, бъдещ мъж, осъзнава наличието на тази сила. Тогава околните обикновено говорят за неговата буйност, безразсъдна смелост и други такива. След пубертета (което навремето съвпадаше с края на отбиването на военната служба) мъжът вече знае за силата и умее да я направлява. Мъжката сила движи този свят. Поне в исторически план.

Огледайте се. Мъжете постоянно нещо мъкнат. Храна, вода, мебели и отговорност. Този изчерпаем енергиен източник може да бъде погълнат от един единствен житейски проект. Може да успее да захрани и няколко. Но винаги идва моментът, в който светва сигналната лампа, която предупреждава, че горивото свършва.

Мъжете, стигнали до тук, са някак благи, по-тихи и умислени. Те отново ще се борят за своето, но вече не го правят с толкова енергия. Освен това пред битката предпочитат преговорите. Тези мъже празнуват по различен начин. Пият колкото преди, но говорят по-малко и често използват примери от натрупания житейски опит. Тези мъже най-често мислят за това дали са вложили енергията си правилно. Дали са употребили мъжката си сила смислено.

Спирачките на стария градски автобус изсвистяха, лампите премигнаха и вратите се разгънаха шумно. Силата проблясна в очите на онзи пътник, а на мен ми стана тъжно. Разбираме ли какво изживяват носителите на мъжката сила?

Замисляме ли се какво коства на бащите ни онова, което сме приели за техен дълг? Имате ли в спомените си безпомощен мъж, който помните като млад? Разликата е в силата. Мъжката сила. Тя е изчерпаема.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

1 коментара

 1. Добра имитация на сюжет за малък разказ, ама разказ не е. Едри философски обобщения, на базата на само два наблюдавани примера - непознатият в автобуса и собственият баща на автора. Затова звучи нелепо и никак твърдението, че мъжката сила изчезвала с възрастта, тя била "изчерпаем енергиен източник"! Явно говорим за физическа и сексуална сила само, която се изчерпвала от мъкненето на мебели и пазарски торби! Друга сила няма ли и защо само мъжете са съотнесени със силата? Сиво и с бесзилни напъни за смислен текст, на който липсва конструкцията от логични аргументи и реален житейски опит - не харесвам това нещо!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Мъжката сила

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414