Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Политиката на цигулката

Е-мейл Печат ПДФ

Политиката на цигулкатаПолитиката на цигулката“ – прочетох за този израз за първи път в статия на Веселина Седларска в последния брой на списание „Тема“.

Пуснах ключовите думи в Google и веднага попаднах на друга статия от същия автор публикувана в „Новинар“ през 2007 година. Седларска разказва, че „политика на цигулката“ е популярен идиом, използван за политическия живот в Латинска Америка. Става дума за склонността на политиците от този континент (а може би не само там) да дават щедри обещания преди изборите и да правят точно обратното като поемат управлението. В този идиом очевидно лявото се възприема като щедро, а дясното – като негов антипод. Без да се задълбочаваме в това обаче, терминът изглежда наистина находчив и ми се иска да благодаря на Седларска, че го популяризира на наш терен. Той общо взето разобличава склонността на политиците с лявата ръка да посягат към властта, а след това да свирят управлението с дясната.

Примери за майстори на политиката на цигулката по света и у нас колкото щеш. Тони Блеър, който накара десницата по света да се чуди какво им е лошото на лейбъристите, или Сергей Станишев, който въведе „плоския данък“, оставяйки българската десница с огромна дупка в икономическата им програма. Честно да си кажа мисля, че има майстори на политиката на цигулката с обратен захват. Примерно Никола Саркози, който натупа социалистите на изборите, а после остави на възлови места в управлението техни знакови фигури. Тук обаче говорим за техника на свиренето. Става дума за средство. Може да се определи и като нежелание да смениш струните след като вече си излязъл на сцената. Доказва го и факта, че когато мелодията на Никола зацикли, той реши да смени именно тези струни, които са за мелодия от друга партитура.

Мисля за всичко това в хода на дискусиите за републиканския бюджет за 2011 година и с цялото си сърце разбирам, че Бойко Борисов е уникален политически лидер. Едва ли има друг политик по света, който посяга към цигулката с желание да я дисциплинира и реформира поне до контрабас, а след това да достигне до днешното истерично кресчендо. Ако това е политик популист, то трябва да е най-глупавия такъв. Защото откъде накъде ще говориш за трудните неща преди изборите и да свириш онова дето дори и синдикатите харесват след това. Откъде накъде вместо да слушаш тези, които осигуряват работни места, слушаш другите дето искат правила за надомната работа. Борисов не би сменил струните. Той би накарал десни икономисти да свирят с лявата ръка, а министър Симеон Дянков в най-скоро време ще преобърне дясното в ляво, признавайки, че в Световната банка е бил заблуден.

Възможно ли е политиката на „силната ръка“ да ни извие така ръцете, че да объркаме и обърканата политика на цигулката?

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

1 коментара

 1. Не, не е възможно Иване! Невъзможни неща няма! Да пием за това!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Политиката на цигулката

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414