Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Денят е първи декември

Е-мейл Печат ПДФ

Денят е първи декемвриПърви декември. Остават 30 дни до края на годината. Бърза справка в Интернет показва, че денят е пълен с важни събития. Ето по-интересните за мен (защото аз пиша).

1835 г. – Ханс Кристиян Андерсен издава първата си книжка с приказки. Кой не ги знае, кой не е заспивал с тях и кой не пуска сега DVD-та по тях на децата си?

1887 г. – Артър Конан Дойл публикува разказ, в който за първи път главен герой е детективът Шерлок Холмс. Кой не е използвал по време на оживен разговор (обикновено на маса) израза: „Елементарно, Уотсън!”.

1891 г. – Джеймс Наисмит (американец, естествено) изобретява играта баскетбол. Аз не мога да кажа, че съм най-добрата там (сигурно само, защото не съм я играла), но пък веднага се успокоявам тананикайки си песента на Слави – „Белите не могат да скачат”.

Тука доста по прескачам по години докато стигна до 1953 г. Година сигурно превъзнасяна от мнозина мъже и още мънички момчета, защото тогава е отпечатан първия брой на „Плейбой”. И там няма моя следа, но пък може да има ако остана без спестяванията си във валута.

1981 г. е създаден дарителският фонд „1300 г. България”. И там не съм се записала, но обещавам… при следващия ми транш на малко по-излишни пари.

Да не забравим и 1990 г. – създадено е Националното бюро по заетостта, днешна Агенция по заетостта (АЗ) – и нека сега всички вдигнем ръчичките и дружно – Ура за АЗ.

Попрескочих доста, но бързам да видя кой празнува и духа свещички (или е духал преди време). Аз си избирам някои, а вие ако ви трябва инфо си го търсете в Гуглето: Луи VI, Минору Ямасаки, Кощиня, още много знайни и незнайни от мен и за много от вас актьори, политици, маршали и даже наркобарон.

И... стигаме до Мария Илиева. Да, няма нужда да ви казвам за нея – всички я знаете.

Интересен ден. Вие предизвикахте у мен чувството на глад за информация и изчетох половин Уикипедия, за да сверя „Къде сте вий, къде съм аз”. На мен ми стана ясно къде съм, но на вас дали?! Нека ви подскажа. Първи декември – Световен ден за борба със СПИН. Празнуват още и Румъния, Португалия, ЦАР, ЧАД, Австралия и Ботевград.

И естествено – ФОРТЕ радио.

Да сте живи и здрави всички фортаци – сегашни, бивши, бъдещи и такива по душа! Да са ви живи и здрави и малките фортачета! Да са ви живи и здрави всички слушатели, и техните близки, и децата на близките им! Все така да предизвиквате глада ни за информация, да галите слуха ни с готина музика и с гласовете си! Все така да ни карате да се усмихваме с рекламните ви клипчета! И след сто години / когато гуглето се понапълни с още инфо за първи декември – първият му резултат да е с червено – Денят на Форте!

За fortisimo.eu – Мариана Добрева (Снимка: clusterflock.org)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Денят е първи декември

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414