Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Коледно настроение във Виена – пунш и блясък

Е-мейл Печат ПДФ

Ако още не ви се вярва, че Коледа наближава, елате във Виена!Ако още не ви се вярва, че Коледа наближава, елате във Виена! Aвстрийската столица е напълно преоблечена в празничните си дрехи и коледните базари гостоприемно канят посетители.

В края на ноември заместник-кметът на града Ренате Браунер и председателят на Търговската камара Бригите Янк официално включиха коледните светлини на луксозната улица „Грабен“ близо до Щефансдом. Огромни полилеи, свързващи с гирлянди старите сгради от двете страни на улицата, я превръщат в огромна бална зала на открито.

Коледно настроение във Виена – пунш и блясък

Празничното настроение се допълва от лъскавите витрини на магазините и от множеството щандове за пунш, разположени по улицата. Съвсем наблизо пък Ротентурмщрасе е грейнала в червено, подчертавайки аристократичната си осанка. Кертнерщрасе не отстъпва по блясък и красота – коледни звезди опасват улицата, пухкав сняг засипва витрините, а огромните елхи се извисяват до тавана на големите магазини. От тази година още пет търговски улици ще се грижат за коледното ни настроение с нова украса – Wollzeile, Westbahnstrasse, Kirchengasse, Hernalser Hauptstrasse и Obkirchergasse. Техният блясък струва на общината около 400 000 евро. В последните години за нова коледна украса и осветление са похарчени 4,3 милиона евро! Да, блясъкът има своята цена.

Коледно настроение във Виена – пунш и блясък

Но истинската коледна атмосфера се постига с традиционните базари, които тук се наричат Adventmarkt или Christkindlmarkt. Те са разположени на някои от най-красивите площади – Ратхаусплац, Карлсплац, Фраюнг или пред дворците „Белведере“ и „Шонбрун“.

Коледно настроение във Виена – пунш и блясък

Многобройни щандове предлагат карамелизирани бадеми, огромни печени картофи, залети с млечен сос, медени курабийки в най-различни форми, ръчно изработени играчки за елха, всевъзможни коледни сувенири и разбира се – пунш. Всеки базар има собствени чаши за пунш, които срещу скромно заплащане остават за спомен на посетителите. Много туристи, а и виенчани се забавляват да правят колекции с тези сувенири. Колко стара е традицията да се правят коледни базари, се доказва и от факта, че най-старият базар – този на Фраюнг, датира още от 1722 година! Различните ухания се смесват с музиката и хорските приказки и така се създава неповторима романтична атмосфера, напоена с уют, топлина и щедрост.

Коледно настроение във Виена – пунш и блясък

Най-голям е базарът пред кметството, където се издига и коледната елха на града. Партерът на самата сграда е превърнат в работилница за деца. Там малките палавници могат сами да изработят подаръци или да изпекат сладки. До Коледа всички базари ще събират хората след работа на по чаша пунш и приказка, а само ден след Рождество Христово от тях няма да има и спомен. Затова използвайте все още мекото време и се заредете с празнично настроение на някой от традиционните коледни базари.

Altwiener Christkindlmarkt Freyung (10–21 ч.)
Adventmarkt Karlsplatz (12–20 ч.)
Adventmarkt Rathausplatz (10–21,30 ч., петък и събота – до 22 ч.)
Adventmarkt Belevedere (11–21 ч.)
Adventmarkt Schonbrun (10–21 ч.)
Adventmarkt Altes AKH (14–22 ч., събота и неделя – 10–22 ч.)
Аdventmarkt Sppitelberg (15–21,30, събота 10–21,30, неделя 10–21 ч.)
Adventmarkt Riesenradplatz (12–21 ч. събота и неделя – 11–21 ч.)
Adventmarkt Maria-Teresien Platz (11–21 ч.)

Коледно настроение във Виена – пунш и блясък

Елхата пред кметството всяка година е подарък от някоя от провинциите, което символизира връзката между отделните райони и столицата. Тази година елхата идва от Горна Австрия, района на Böhmerwald, и е на 70 години. Тя е висока 28 м и е украсена с 1000 LED лампички. Тази технология спестява около 90 % от разходите за еленергия.

А знаете ли, че: Елхата пред кметството всяка година е подарък от някоя от провинциите, което символизира връзката между отделните райони и столицата. Тази година елхата идва от Горна Австрия, района на Böhmerwald, и е на 70 години. Тя е висока 28 м и е украсена с 1000 LED лампички. Тази технология спестява около 90 % от разходите за еленергия.

За fortisimo.eu - bulgaren.org

 

1 коментара

  1. Бях скоро във Виена.Коледна Виена-приказка!Улиците празнично украсени .Ухае на пунш,из въздуха се носи аромата на канела и коледни сладки.Хората-весели и безгрижни.В очите им- доволни пламъчета.Ехххх,защо в София е толкова мрачно.Мечтая да се събудя някой ден и да видя в очите на моите съграждани онези пламъчета,който сияеха в очите на виенчани.Коледа е,стават и чудеса!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Коледно настроение във Виена – пунш и блясък

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414