ФортисимоСънят определя съдбата на детето

Е-мейл Печат ПДФ

Сънят определя съдбата на дететоДобре e известно, че децата се нуждаят от повече сън, въпреки че енергичността им изглежда сякаш неизчерпаема и те с нежелание тръгват към леглата.

Учените обаче доказаха, че хлапетата, които прекарват по-малко време в завивките не успяват да се концентрират върху ежедневните задачи. По-лошото е, че по-малкото сън води и до депресивни състояния и болести. „Сънят е изключително важен за умственото развитие на децата”, споделя Мона Ел Шейкх, преподавател по психология в Аубърн. „Сънят служи и като регулатор на емоции”. Според 20-годишното изследване на дамата плюсовете и минусите, които идват от съня се увеличават от финансовия статус на семейството. В колкото по-бедна среда живее едно дете с проблеми в съня, толкова по-депресирано и непродуктивно ще бъде то.

Със специални датчици, които приличат на ръчни часовници, екипът на Ел Шейкх е следяла качеството на съня на стотици хлапета. Оказва се, че подложените на стрес деца (заради средата, в която живеят) имат неспокоен и неефективен сън. Този факт само влошава семейните отношения, защото хлапетата изпадат в черногледство или избухват в скандали и понижава представянето им в училище.

Всички деца в експеримента се подлагат на тестове с картинки, в които трябва да свързват еднаквите предмети за отрицателно време. Оказва се, че малчуганите, които спят най-добре и най-дълго имат и най-високи резултати.

Данните от 20-годишното изследване обаче показват, че сънят може да пребори бедността. Ако един родител с ограничени средства успее да осигури спокойна среда за своето дете и то спи по 8 часа на ден – мъникът има пълния шанс да се представя отлично на тестове и може би по-важното – няма да боледува често.

fortisimo.eu (снимка: momsational.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Ново от Мама + Тате = Аз

  Популярно от Мама + Тате = Аз

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още в Мама + Тате = Аз

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Сънят определя съдбата на детето

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414