Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Студентите ни са подвластни на числото 5

Е-мейл Печат ПДФ

Студентите ни са подвластни на числото 5Повече от век родните студенти отбелязват академичния си празник. Датата се е менила през годините. Винаги обаче се е въртяла около деня на Св. Седмочисленици, един от които е Св. Климент Охридски. Честванията минават през 25 и 30 ноември и стигат до 8 декември

Сигурно е случайност, но доста от новините, свързани с възпитаниците на ВУЗ-овете тази година, се въртят около числото 5. В края на миналия месец се оказа, че 500 лв. са нужни на един студент в София, за да живее прилично. Изследването е направено от „Академика БГ” и макар в него да са се включили едва 50 студенти, ясно се формира златната среда. Сметките излизат веднага щом изчислим разходите за наем, ток, вода, парно (50 – 300 лв.), храна (обикновено по 5 лв. на ден). Джобните на младите умове достигат средно до 50 лв. на седмица. От тях трябва да дойдат парите за книги, учебници, дискотеки, кафенета или кино, ботуши и шалове. Около 50 лв. е и сумата, плащана за мобилен телефон и Интернет.

Спокойно можем да кажем, че за издръжката на БГ студента в София отива цялата заплата на единия му родител. Така че празникът 8 декември трябва да е посветен на тях.

Да се върнем обаче на петицата! Друга анкета, проведена по-рано през годината, показва, че 50% от студентите очакват да получават заплата от 500 лв. след като се дипломират (изследване “Hewitt Associates”). Явно младежите свикват да живеят с тази сума. Макар, че тя е доста под средната заплата за ноември 2010 г., която бе 649 лв. Да кажем, че младите имат по-реалистични очаквания за дебютните им работни доходи… Пък и е криза.

Оказа се още, че студентите могат да теглят преференциални кредити, които започват от 500 лв. Добре де, цифрата може да стигне и до 20 000, но нали сега сме се съсредоточили върху петицата.

И за да е филмът пълен нека да разгледаме датата на студентския празник от нумерологична гледна точка. 8.12.2010 или 8 + 1 + 2 + 2 + 0 + 1 + 0 = 14. Но двуцифрените числа не се признават (освен 11), така че: 1 + 4 = 5.

Дойдохме си на думата. А петицата е числото на мъдростта, на иновациите и авантюристичните сърца. Това число стимулира познанието и изследването.

Остава да си пожелаем с точно такива ценности да се отличават нашите студенти. Честит празник и умната (защо умната, четете тук).

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Студентите ни са подвластни на числото 5

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414