Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Каква била идеята на анимационното нашествие във Фейсбук?

Е-мейл Печат ПДФ

Каква била идеята на анимационното нашествие във Фейсбук?Още помня реакцията на приятели в социалната мрежа, които не разбираха как така от нищото мнозина потребители замениха профилмите си снимки с изображения на анимационни герои.

И макар че наблюдаваме отлив на рисуваната вълна, все още от Фейсбук ни гледат Мики Маус, Пепеляшка, герои от Ледена епоха и Cartoon Network.

Из мрежата се търкаляше един не особено грамотен призив „Между 12 и 21 ноември сменете профилната си снимка със снимката на герой от анимационен филм от вашето детство и поканете приятелите си да направят същото. Целта? Да няма човешки физиономии във Facebook, а истинска инвазия на спомени от детството.”

Хубаво, сайтът наистина се препълни с анимационни герои, дори националните медии отбелязаха събитието, но никой не разбра, че целта е доста по-мащабна и с доста по-големи срокове. Всъщност идеята идва от международна група, наречена „Да спрем насилието над децата”. Горният цитат е точен превод на техния призив, но е пропуснато последното изречение, според което споменът за собственото ни детство ще ни помогне да спрем насилието в живота на настоящите хлапета. А срокът на анимационната инвазия приключи на 6 декември.

Каква била идеята на анимационното нашествие във Фейсбук?

Но… ние в България нямаме проблеми с насилието на малолетни. Нямаме майки, които чупят ръцете на бебетата си от бой, нямаме и бащи, които държат под ключ дъщерите си, че трябва да ги продадат честни. Вярно, тези хора едва ли използват Фейсбук, но дори и да игнорираме крайностите, помислете колко пъти като деца сте получавали шамар за няма нищо? Колко пъти сте виждали по улиците родители, които налагат децата си… Анимационната инвазия бе идеалната платформа за повдигането на този сериозен проблем, но родните й организатори са се изгубили в превода (да не кажа, че просто не им е пукало).

Идеята за рисуваната инвазия обаче бързо придоби цинични краски в САЩ. Родители зад океана са се притеснили, че зад акцията стои педофилска организация, която само примамва деца. Ако детето получи покана за приятелство от анимационен герой, то било по-склонно да я приеме. Естествено, няма доказателства за това обвинение. Напротив. Авторите на кампанията твърдят, че рисуваните снимки само могат да заблудят потенциалните педофили, които няма да имат представа, че зад фотоса на плъха от „Рататуи” стои (примерно) 11-годишно дете. Защото Фейсбук блокира всякаква лична информация на непълнолетните и показва единствено потребителското им име и снимката. Достъп до личните данни имат само приятелите им.

Основният въпрос обаче е „Имало ли е смисъл от рисуваната инвазия, която е трябвало да ни накара да се замислим върху малтретирането на деца?”. Отговорът е „да”, но в Америка, където идеята за подменените снимки е реализирана с ясна връзка към благотворителната кауза. По време на кампанията основните организации за защита правата на децата обявяват, че трафикът към техните сайтове се е засилил, както и малките дарения. Вярно, има активисти, които споделят, че по-голям ефект от такава акция ще има призив за дарение на 1 долар, вместо подмяната на профилните снимки. Ако се проведе такава кампания, вероятно ще се събере шестцифрена сума.

Иначе хуманитарните инициативи са традиция в социалната мрежа. През юни миналата година Фейсбук потребителите си спретнаха зелена кампания. Хиляди души поставиха зеленикави снимки по своите профили като протест към военните действия в Иран.

Другата популярна традиция, наречена „Харесва ми”, успя да достигне коректно и до родните потребители. Ако сте виждали женски статус: „Харесва ми на масата…”, то не си мислете, че вашата приятелка ви споделя любимите си места за секс. Тя описва местоположението на нейната чанта. Всичко това се прави с цел жените да се сещат по-често за профилактични прегледи за туморни образования.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Каква била идеята на анимационното нашествие във Фейсбук?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414