ФортисимоИскра Ангелова: Хората все по-малко търсят Любовта

Е-мейл Печат ПДФ

Искра Ангелова: Хората все по-малко търсят ЛюбовтаРеших този път да не ви я представям, защото тя и сама се представя прекрасно. Убедена съм, че очарователната й усмивка е ключ към сърцето на всеки човек.

За любовта, за излъганите мечти, за надеждите и за ролята на медиите в живота ни, днес разговарям с едно красиво, пораснало момиче, което е намерило себе си в нещата, които прави.

Нели Русева: Вие сте журналистка и актриса, кое е с предимство?

Искра Ангелова: Никога не съм си задавала такива въпроси – учех едновременно българска филология и актьорско майсторство, за мен и двете се допълват чудесно!

Нели Русева: Как започна кариерата Ви в телевизията?

Искра Ангелова: Като дете още се снимах в разни предавания на БНТ, после даже спечелих кастинг за водещ на сутрешния блок, Петя Тетевенска ме избра тогава. После, след като бях завършила българска филология и актьорско майсторство, реших, че искам да се занимавам с медии и кандидатствах за Фулбрайтова стипендия, за да завърша журналистика в САЩ. И спечелих. В крайна сметка магистратурата ми по телевизионна журналистика от САЩ и опита ми в CBS в Ню Йорк като продуцент се оказаха решаващи – след като си бях намерила тази прекрасна работа там, се явих на интервю във Фокс в Ню Йорк и така започнах работа в bTV. А после вече беше естествено. Олга Лозанова ме взе в Нова телевизия, Севда Шишманова ме взе в БНТ. С проекти.

Нели Русева: „Нощни птици” се откроява като различното предаване, без търсене на евтини сензации, без елементарен хумор. Нощните разговори по-истински ли са?

Искра Ангелова: Много благодаря за хубавите думи. Да, надявам се, медийната среда се мени постоянно и ние постепенно станахме изключение. Когато започвахме, бяхме едно от многото предавания, в които ставаше дума за култура, за изкуство, но постепенно останахме единствени. На фона на долнопробната чалга и лошият вкус, който взе връх в повечето медии се оказа, че ние имаме мисия и трябва да я отстояваме. Само че ние не сме сами – ние сме част от БНТ, от нейната битка да бъде най-сериозната и интересна медия на пазара. Вече гледаме по Националната телевизия културен блок сутрин, сериозна документалистика и публицистика вечер, хубави филми. БНТ ще излезе от изолацията, защото аз съм убедена, че зрителите са уморени от негативни послания, от евтини сензации, както казвате, от глупости и простотии. Те искат и имат право да гледат качествена и добре направена телевизия! Самите частни медии също го разбират. Изобщо очаквам и се надявам нивото на телевизията и на разговора, който се води по нея, да се повиши право пропорционално на засилването на БНТ, на нейната програма, цели и приоритети. Така че не се чувствам самотна – напротив! Аз съм част от процес, войн в армия.

Искра Ангелова: Хората все по-малко търсят Любовта

Нели Русева: Имала ли сте гост в предаването, който ви е подразнил с нещо? Или този формат не допуска разговорите да отиват в тази посока?

Искра Ангелова: Много често се случва гостът да не отговаря на предварителната ти нагласа, да е различен. Понякога е много трудно да го предразположиш, да стане истински разговор. Не ми се е случвало да се дразня, както казвате, от гост... Просто понякога не се получава разговорът... Това е всичко. Опитвам се да се подготвям за такива ситуации, да изграждам разговора постепенно, през интересите му и биографичните подробности към истинските, съществени теми. Да създавам постепенно тази атмосфера на доверие помежду ни, така че гостът да се отпусне и да се разкрие, да бъде искрен, да бъде себе си. Да забрави, че това е телевизия.

Нели Русева: Сама ли подбирате гостите си?

Искра Ангелова: Да, сама подбирам гостите, разследвам ги, подготвям се, търся им изненади и си пиша сценария. Както го прави всеки журналист във вестник, да речем. Все пак ние не сме ежедневно предаване и това е напълно възможно.

Нели Русева: Скоро вашето предаване отпразнува 5 години в ефира. За тези години колко гости седнаха на вашето пиано, освен музиката, усмивките и сладките приказки, имаше ли сълзи...?

Искра Ангелова: Сълзи – да! Просълзяват се понякога гостите ни... Йоско Сърчаджиев се разплака на една народна песен, на „Притури се планината”. Беше ужасно вълнуващо... Иван Гарелов се просълзи в предаването, когато му прочетох писмо от дом за сираци, на които е помагал. Имало е и други случаи... Бойко Борисов не се разплака чак, но се развълнува, защото изненадата му беше учителката от началното училище. Много гости сме имали – вероятно повече от 200...
Сега ще представим на вашето внимание една различна новогодишна програма. Заедно с Влади Люцканов и Тони Бачурова сме подготвили празнично издание на „Нощни птици” – като новогодишно кабаре. Гледайте ни на 31 декември от 20:30 часа, надявам се да стане приятно и вълнуващо! Иначе минаваме в по-гледано време – от 22:30. Тази неделя гости са ми Екип 5 (Мариета Фидосиева, Мартина Шопова, Иван Гарелов и Георги Кузмов с изненади – Евгения Атанасова, Светла Петрова и певецът от Гравити Ко Явор Захариев), а следващата – великолепният художник Греди Асса, заедно с Георги Лозанов, Валери Стефанов и Николай Табаков – стана чудесно, вълнуващо и много вдъхновяващо предаване!

Нели Русева: Чалга музиката оформи ли чалга култура у нас, или нещата са преувеличени?

Искра Ангелова: Чалгата не е просто музика – тогава би било по-невинно. Чалгата се превърна във философия. В начин на живот. Това ме притеснява.

Нели Русева: Мислите ли, че в последните години езикът в телевизиите някак опошля, това ли продава?

Искра Ангелова: Да, опошля. Не, сигурна съм, че това не продава. Вече не. Хората много ясно заявяват предпочитанията си. Форматите и предаванията, които нарушават моралните норми и добрия вкус нямат висок рейтинг вече, което е обнадеждаващо... Аз много се дразня от нивото на медиите, но от друга страна разбирам, че това е етап и той ще се изживее.

Искра Ангелова: Хората все по-малко търсят Любовта

Нели Русева: Освен финансова криза – има ли криза и в отношенията между хората?

Искра Ангелова: Да, за съжаление. Хората стават все по-самотни, егоцентрични и страхливи и не могат да се посвещават един на друг, да бъдат истински близки, не са способни вече да обичат. Това е бич на нашето време и е много трудно да се свикне с него. Аз лично не мога да свикна.

Нели Русева: Искра, смятате ли, че поколението на средна възраст, което „порасна” по време на прехода, е изгубено?

Искра Ангелова: В известен смисъл да. Ние влязохме с много и големи надежди в демократичните времена, ние викахме по площадите, вече в съзнателна възраст. Ние се надявахме, че свободата, която толкова бяхме мечтали, ще ни се разкрие в цялостната си красота, с всичките си възможности. Междувременно българският народ реши да прави поредица от погрешни избори и нашите надежди и очаквания останаха на „стенд бай”, да поизчакат, така да се каже. Вече сме възрастни хора, а животът ни мина в опити да оцелеем. Вече трябваше да сме изградили стабилни бизнеси, кариера, сигурност, да имаме свои домове и семейства. Вместо това ние още се борим за място под слънцето. Малко сме се уморили.

Нели Русева: Как ви изглежда българският театър днес? Кои са последните Ви роли?

Искра Ангелова: Българският театър ми изглежда в колапс, непризнат и неоценен. Но съм сигурна, понеже това са единствените творци, които не избягаха, и то - заради езика, че той ще продължи да съществува и ще бъде все така качествен. Малко сме се пообезверили, че никой не разбира смисъла на това, което правим, но се надявам да е временно...

Нели Русева: Била сте в Америка за няколко години, какви са спомените ви от тези години?

Искра Ангелова: Всичко, което знам за журналистиката, съм го научила там. За медията изобщо. За динамиката, за крехкия баланс между търсенето на рейтинг, на зрители, на успех и смисъла на онова, което правиш. Аз продължавам да смятам, че рейтинг може да се постига и с качествени медийни продукти. Много трудно беше там, много работех, целодневно, целонощно, но си струваше. Това, което научих там, обаче е безценно. Беше моята казарма в журналистиката. Калява се човек, а и придобива усещането, че всичко е възможно – дори да успееш в Ню Йорк.

Искра Ангелова: Хората все по-малко търсят Любовта

Нели Русева: Ще ги стигнем ли скоро американците?

Искра Ангелова: Не знам дали трябва да се опитваме да стигнем точно тях. По-скоро можем да се поучим от историята на другите посткомунистически държави, от политиката на големите западни и цивилизовани страни – поне по отношение на културата, на образованието.

Нели Русева: С Ники Дойнов от Нова ТВ бяхте чудесна двойка в сутрешния блок „У нас” през уикенда. Бихте ли правила отново такова предаване?

Искра Ангелова: Много ви благодаря, ние го правехме с удоволствие. Сутрешният пояс е по-различен, по-динамичен, по-актуални са темите, гостите. Има друг ритъм и цел. Аз се върнах за малко като водещ в минутите за култура това лято по БНТ – много беше приятно. Не знам обаче дали искам пак да се върна в този час.

Нели Русева: Имате ли приятели сред актьорите, музикантите?

Искра Ангелова: Да, почти всичките ми приятели са актьори и музиканти. И много ги обичам.

Нели Русева: Има ли време,чувство, човек... нещо, което много да ви липсва?

Искра Ангелова: Да, липсва ми времето, когато викахме по площадите през 1996 година и се надявахме, че всичко хубаво предстои.

Нели Русева: С Петър Волгин написахте унисекс роман „Обичам ли те”, ще има ли други?

Искра Ангелова: Не знам. Дано да събера сили. Петър много ми помогна да дръзна, иначе не бих написала сама първата си книга. Много я обичам тази книга. За мен тя е много лична и разказва моята собствена приказка.

Искра Ангелова: Хората все по-малко търсят Любовта

Нели Русева: Вас какво ви провокира да пишете?

Искра Ангелова: Силни чувства, емоции, усещане за несправедливост, която трябва да бъде поправена или за кауза.

Нели Русева: Говорят ли си двойките, непрекъснатата борба за оцеляване измести ли любовта?

Искра Ангелова: Не знам. Според мен хората се страхуват да обичат. Все по-самодостатъчни ли стават, все по-уплашени ли... Любовта не е сред ценностите им. Не се осмеляват да я търсят и да я защитават. Всички сме станали много предпазливи.

Нели Русева: Изпепелихме ли любовта, или тя е жива въпреки всичко?

Искра Ангелова: Все пак вярвам, че всеки човек търси именно любовта. Сливането с друго човешко същество, онова усещане за цялост, за потъване в споделянето, в доверието, в обичта. За отдаване.

Нели Русева: Романтична ли сте?

Искра Ангелова: О, да, разбира се. Нездравословно романтична.

Нели Русева: Какъв трябва да е един мъж, за да Ви спечели и да остане до Вас?

Искра Ангелова: Умен, интересен, задълбочен, свестен, силен, уверен в себе си, влюбен в мен :-) И да не е конформист.

Нели Русева: Как разтоварвате, имате ли любимо място за бягство от динамичното ни ежедневие?

Искра Ангелова: С приятелите си. На кино. На театър. Ако може – пътувайки. Много обичам и да спя.

Искра Ангелова: Хората все по-малко търсят Любовта

Нели Русева: За какво не ви стига времето?

Искра Ангелова: За пътешествия, за грижи за себе си, за баба ми, с която бих се виждала по-често.

Нели Русева: В какво вярвате?

Искра Ангелова: В любовта. И в Бога. Но те са едно и също.

Нели Русева: Оптимист ли сте за България?

Искра Ангелова: Да, разбира се. Иначе защо да продължавам да живея тук? Ние СМЕ България и трябва да я променим. Да се борим да я променяме.

Нели Русева: Пожелайте нещо на читателите ни, на себе си също...

Искра Ангелова: Пожелавам им да не губят вяра в себе си, да не забравят кои са и какво могат, да се радват на всеки миг на този свят и да се опитват да следват мечтата си как да го направят по-добро място за живеене. И на себе си пожелавам същото.

За fortisimo.eu – Нели Русева (снимки: личен архив)

 

2 коментара

 1. С тази мизерия любовта в България ще изчезне напълно.Хората се борят за хляба,за сигурността си,за децата си.Нямат време и нагласа за любов.Богатите в повечето случаи са мутри хайдути и лумпени и това чувство им е чуждо.Така че adio amore !
 2. Нека Искра свали тази дежурна усмивка и като е толкова кадърна да си иде в чужбина , а не да ни убеждава , че там е трудно . Трудно е за тези които не могат да работят или по-точно не знаят да работят

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Интервю

Популярно от Интервю

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още от Интервю

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Още от Това е лично

You are here: Home Интервю Интервю Искра Ангелова: Хората все по-малко търсят Любовта

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414