Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Будителите, светиите, или и двете

Е-мейл Печат ПДФ

altКакво празнува съвременна България в края на тази седмица – Денят на будителите, Хелоуин, или и двата празника? Дилемата е подобна на 14 февруари – за едни е Трифон Зарезан, за други – Свети Валентин, а за трети – коктейлно – две в едно.

Пиша това, защото от няколко години в живота на семейството ми, както и в живота на много други български семейства, се появи нов празник – Хелоуин. Естествено, провокираха го децата. Защо ли? Ами просто той е свързан с карнавал и забавления, пък може би и телевизията и нета им идват в повече. Нищо ново под слънцето – иначе как ще са „в час” с приятелите и съучениците си...
Миналата година се разминахме с квартален празник – децата сами си го организираха, направиха си костюми, извадиха някакви маски, а от мен бяха сладкишите. През тази година обаче има стройна организация – от две седмици учителката по английски на дъщеря ми се е заела с празника: от сладкишите „Отрязани пръсти" и вещерските костюми до фенерите от тиква. Чух за организация на Вси светии поне от десетина места – някъде децата го правят сами, другаде учители и родители помагат.

Чух, разбира се, и мнения от рода на: ”Този пък празник как го измислиха! Той въобще не е български! Не знам какво изобщо празнуват!” Е, добре, не е български, но всеки скептик може да се информира за него, известен още като „Вси светии”, от нета или други източници. Може би пък не е лошо и да си спомним, че и ние сме били деца и страшните истории за „черната ръка” и „черното лале” и нас са ни вълнували. Така че - да се позабавляваме с децата си в събота, а в неделя да им помогнем да си спомнят кои са будителите на България. Дано те сами се сетят за съвременни Будители. Изобщо, задава се празничен уикенд!

А ето и една интересна покана за всички, които си падат по карнавалите и имат щедри сърца: Сдружение „Сияйна Зора” и Младежки дом организират детско карнавално шоу „Фантазия за всички”, в съботното утро от 9.30 ч. Организаторите обещават театър, забавни игри, рисуване на маски, прически на герои, конкурс за най-оригинален костюм и маска, и още много карнавални изненади за всички!

Средствата, набрани от шоуто, ще бъдат използвани за благотворителност в полза на хора с ментални увреждания. Желателната възраст на децата-участници в игрите е от 5 до 8 години. За по-малките са предвидени детски кът и ревю на карнавални костюми с награди. Всички деца трябва да са маскирани.

Една идея за костюмите от мен. Пообиколете вторите употреби в Шумен – може да откриете интересни неща за малко пари.

Колкото до менюто - може би е съвсем подходящ „Сандвичът-гробище” и сладкишът „Отрязани пръсти”.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

1 коментара

  1. Хубав текст, Мина. Аз друго се питам. Моля някой да ми обясни, като на рус човек, студентче: Защо въобще стои въпросът за двата празника? Как изобщо на някого му е хрумнало да седне и да дискутира кой какво празнувал, кое в чия традиция било, къде били отишли ценностите (примерно). За бога, това са празници! Всеки празник е повод за усмивки. Защо е необходимо поводите за това да се обясняват, обследват, дискутират и преценяват? Не беше ли "Колкото повече, толкова повече"?

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Будителите, светиите, или и двете

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414