Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Пак ще се срещнем след 10 години!

Е-мейл Печат ПДФ

Пак ще се срещнем след 10 години!Казват, че леката атлетика е царицата на спортовете. Хуманитаристите твърдят, че литературата е царицата на науките. Вярно ли е това през призмата на времето? През призмата на отминал живот и този на нашите приятели?

В живота ни има много неосъзната атлетика и още повече непрочетена литература. Това е дадено и придобито до известна степен знание. Атлетиката и литературата могат да бъдат разчетени и като основните съставки на древната мъдрост за здравия дух в здравото тяло.

Ще ви го разкажа така...

Имате приятели от детството, ученичеството или студентството, които поне веднъж сте срещнали целенасочено – десет, петнадесет или двадесет години по-късно. На мен, примерно, тази година ми се случи два пъти. През май се срещнах със съучениците си от десети клас, а през декември с тези от 8-ми декември 1995 година.

Тези срещи винаги са предпоставени от известни личностни нагласи, въпроси и очаквания. Толкова много, че в определен момент ти идва да си ги спестиш. Защото битката между миналото и бъдещето в цялата си класическа мощ, се събира в бедната ти изтерзана душа тук и сега.

Думата ми бе за атлетиката и литературата. Срещите, за които ви разказвам, са своеобразна олимпиада по тези дисциплини. Участниците се познават отдавна, но първото им впечатление за прогреса на другите отново е свързано с външния вид – атлетическата форма. Що се отнася до литературата – тя е личният разказ на всеки стар приятел за това, което е преживял и онова, което е преборил. В този формат е прието да си ловец и рибар. В смисъл, че литературата в този формат най-често хиперболизира преживяното и пребореното.

Казват, че леката атлетика е царицата на спортовете. Хуманитаристите твърдят, че литературата е царицата на науките.

Когато наложим тези твърдения през призмата на времето и старите приятелства ще открием, че с отслабването на атлетическите умения се получава обратно пропорционално увеличаване на литературните. Болното тяло е по-здраво – за голямо съжаление на древните.

Затова срещите със старите приятели от детинството, съучениците или състудентите са по-скоро литературни вечеринки отколкото атлетически надпревари. Пак е жива конкуренцията, но тя е положена в лоното на приказката. Тя е литература.

Мисля, че вече имам годините и опита да разбера защо.

Когато сме деца, съученици или състуденти си приличаме. Тогава сме състезатели, но със сходното разбиране за бъдещето на шампиони. Десет или петнадесет години по-късно сме уморени състезатели без общо бъдеще. Това е поле за огромни литературни съжаления.

Лошото е, че те най-често се превръщат в безплоден преразказ на миналото, гарниран с преживяното след това. Колкото до атлетиката – тя се преобразява в разговор за диетата и кръвното налягане.

Идеята ми е, че ако се виждате десет години по-късно с приятели, с които имате общо минало, но не и общо бъдеще, значи сте остарели за голямата атлетика.

Съветът ми е в началото на тази неминуема среща да поискате тайм-аут и да помолите всеки да си каже до къде е стигнал, какво е постигнал.

Цитирам най-великата за този момент песен на ФСБ: „…за да разкаже всеки от нас, с какво се е преборил – от какво не е заспивал“.

Литературата е царицата на науките, а атлетиката на спортовете. Но и двете са до време.

За fortisimo.eu – Иван Капралов (снимка: theberry.com)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Пак ще се срещнем след 10 години!

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414