Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Мадлен Алгафари: Не създавайте комплекси за малоценност у децата си

Е-мейл Печат ПДФ

Мадлен Алгафари: Не създавайте комплекси за малоценност у децата сиИма знания, които могат да помогнат на родителя поне да намали негативните аспекти от детското израстване. Той може да покаже с пример, че в определени ситуации наследникът му трябва да бъде „Аз” и да бъде силен, да не му се забранява, защото комплексът за малоценност е един от най-срещаните проблеми.

Когато не му чуваш детското мнение, непрекъснато го кастриш, когато не му позволяваш да има позиция, когато се отнасяш с пренебрежение – детето расте с усещането, че е нула. Мисли си, че е никой, че е дефектно. След това този комплекс за малоценност го превръща един ден в индивидуалист, защото заради страховете си, детето не може да се формира като индивид. Това преобразяване е вид компенсация. Ако трябва да бъдем честни, този проблем е в дъното на нашата национална драма.

Трябва да създаваме у децата си самочувствие, но не и да стигаме до другата крайност. Да помпаме нещо без основание „Ти си невероятен художник”, а то да не може да рисува?! Въпросът е да открием неговото умение и там да му създадем усещането за ценност. Да поощрим това, което за нас може и да е смешно, но ако детето е успяло за първи път да си върже връзките само, непременно трябва да му се каже какво невероятно постижение е направило. Детето трябва да расте с усещането, че се справя с живота, за да може по-късно да се „обобщи” – тоест да се включи в общото. Така то няма да бъде индивидуалист. Ще има лични граници, и няма да се притеснява, че отивайки в общото – те ще се размият.

Децата наистина се нуждаят от реални похвали, но и от насърчаване. „Тук си добър, но трябва да положиш още усилия”. Това израстване създава респект към границите на другите. То води и до усета: кога трябва да настъпя, кога трябва да отстъпя.

За fortisimo.eu – Мадлен Алгафари (част от публичния урок на известната психоложка пред родители от Шумен – 26 ноември 2010)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Мадлен Алгафари: Не създавайте комплекси за малоценност у децата си

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414