Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Празниците сближават хората

Е-мейл Печат ПДФ

altДобре де, Хелуин та Хелуин. Признавам, че съм пропуснал момента, когато българите и техните деца са започнали да се интересуват толкова живо от този празник.

Подготвяйки последния брой на fortisimo.eu обаче, редакцията ни се оказа бомбардирана от всякакви инициативи, свързани с този иначе чужд на българската празнична традиция ден.

Предстоящият ден на будителите определено загуби в своеобразната информационна война. Вътрешната ми съпротива да пиша по темата бе сломена след един имейл от някогашната ми учителка по литература:

„Здравей Иван, не можах да те уловя в Скайп и ти изпращам едно съобщение. Aко смяташ, че ще представлява интерес, вземи тази информация от него, дето ти върши работа. Децата са много щастливи да се маскират и да правят тиквени фенери. Mоже да стане интересен диалог за познатите и непознатите ритуали и "игри" за деца и възрастни. Ако питаш мен, Хелуин се доближава до Архангелов ден и Голямата задушница, която е на 8 ноември и има подобен смисъл за връзката с отвъдното”.

С поздрав – Руми Симеонова

Добре де, казах си – Хелуин, та Хелуин, и прочетох прикрепената към писмото информация.

Утре в залата на Хосписа „Милостивия самарянин” от 18 часа ще се проведе забавна беседа за деца и техните родители, на която ще се представят традициите на Хелуин. Организатори на беседата са Езиков център „Иглика Тодорова”, с подкрепата на Център за психосоциална и духовна подкрепа „Споделеност”.

Цялото събитие е насочено към децата от дневния център при Хосписа.

Идеята на Иглика Тодорова всъщност е много по-дълбока. Вече тринадесет години в своето частно училище за изучаване на английски език тя прилага стратегия, обвързваща познаването на езика с това на културата на съответния народ. Забележете – това не се отнася само за курсистите, но и за техните родители.

Според Руми Симеонова, тези беседи се превръщат в истински празник за малките и големите. На празника утре, примерно, те ще бъдат заедно, опознавайки с песни, стихове и драматизации, изпълнени на английски и български език – Хелоуин.

Според специалистите от Центъра за психосоциална и духовна подкрепа „Споделеност” и колегите им от Хоспис „Милостивия самарянин”, по този начин ще се укрепи позитивния и градивен дух в семейството и ще се преодоляват причините за отчуждението и агресията сред децата. Дори и да не се постигат всички тези неща - поне съм убеден, че няма да вредят.

Всъщност е невероятно хубаво да има различни форми, които ни карат да общуваме. Особено да общуваме с децата си. Как изобщо ми хрумна да се бунтувам срещу някакъв празник, който не бил в нашата календарна традиция.

Всеки празник сближава хората. Всъщност и аз искам да науча повече за културата на хората в чиято традиция е да отбелязват Хелуин.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Празниците сближават хората

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414