Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Личността на 2010-та е Марк

Е-мейл Печат ПДФ

В следобеда на 16 ноември Марк Цукерберг водил поредната оперативка с екипа си в Аквариума - една от конферентните зали в офиса на Facebook. Наричали я така заради стъклените стени, през които всеки служител и гост можел да гледа.

Всъщност конферентните зали били единственото място в сградата на Facebook (освен тоалетните), в които можело да се почувства някакъв вид усамотение. Другите помещения били отворени. Няма стени, няма паравани… просто море от офис мебели. Шерил Сендбърг и Марк Цукерберг – двамата ръководители, които стоят на чело на Интернет империята, също нямали кабинети. С изключение на журналиста, който стоял в ъгъла на стаята, другите участници в срещата не изглеждали на повече от 30 години. Били предимно мъже.

По време на конференцията Марк обсъждал срива в системата за съобщения. Говорел спокойно за проблема – без да използва бележки. Вниманието му било насочено най-вече към Андрю Босворт, директор в инженерския отдел, който преди няколко години е бил негов преподавател в Харвард. Босворт е учил Цукерберг как да създава Изкуствен интелект, но тогава е твърдял, че ученикът му не се справя много добре с материала. В същия семестър обаче Марк изобретява Facebook.

Вратата се отворила и в залата влязъл сивокос господин. Той бил единственият човек с костюм и изглеждал поне с 20 години по-възрастен от останалите. Странникът се приближил до Марк, подал ръката си и казал: „Марк Мюлер, шеф на ФБР”. Всички в залата започнали да се чудят какво всъщност става.

Интересен въпрос.

Само преди седем години, когато Цукерберг е бил едва на 19, той стартира уеб услуга, обединяваща няколко общежития в Харвард. Сайтът носел името thefacebook.com. А през 2010-та студентската заигравка на Марк може да се похвали с 550 млн. потребители. Всеки 10-ти човек на планетата има свой профил в социалната мрежа. Сайтът говори на 75 езика. Ако Facebook беше държава, то тя щеше да бъде третата най-голяма страна в света. Пред нея ще стоят само Китай и Индия. Половината американци използват мрежата, но погледнато глобално 70 процента от потребителите на сайта живеят извън САЩ.

Спокойно можем да кажем, че Facebook промени начина на комуникация между хората. При това без да иска и цент от тях. И въпреки всичко Цукерберг притежава активи в размер на 6 милиарда долара. Живеем във Facebook ерата, а Марк Цукерберг е човекът, който ни въведе в нея. Точно затова изданието TIME го определи и за личност на годината.

fortisimo.eu – по текст на списание TIME

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Личността на 2010-та е Марк

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414