ФортисимоЕлена Кънева: Всеки е звезда в небето на любимите си хора.

Е-мейл Печат ПДФ

Елена Кънева е една от малкото български актриси, които са еднакво внушителни, както с комедийните, така и с драматичните си роли. Тя е с 25 годишен стаж в Сатиричния театър, играла е в много частни театрални формации, участвала е в множество филми.

„Кажи здравей на татко” (2007), „Асистентът” (2002), „Елегия” (1982) „Отражения” (1982), „Адаптация” (1981), „Почти любовна история” (1980), „Юмруци в пръстта”(1980), „Чуй петела” (1978), „Басейнът”(1977) – това са само една част от филмите, в които актрисата направи незабравими роли.

Днес Елена Кънева е артист на свободна практика, но дали се чувства свободна и какво вълнува нежната й творческа душа. Това тя сподели с мен в едно интервю – специално за читателите на Фортисимо.

Нели Русева: Здравейте, госпожо Кънева! Колко години сте на сцена?

Елена Кънева: През 1973 година 4 момичета и 6 момчета бяхме приети в Театралната Академия в класа на Апостол Карамитев. Бяхме много щастливи... За съжаление нашият учител почина след няколко месеца. Беше само на 50 години. Това, че осиротяхме ни обедини и ние продължихме заедно с режисьора Димитър Стоянов, а по-късно класа ни пое проф. Енчо Халачев. Сигурно вашите читатели познават от театъра и киното моите състуденти- Мадлен Чолакова, Йонка Илиева, Камелия Недкова, Константин Цанев, Иван Балсамаджиев, Георги Мамалев, Емил Джамджиев.
За съжаление Иван и Емо са вече в един друг свят. Толкова млади, толкова прекрасни.

Нели Русева: А колко роли има зад гърба ви?

Елена Кънева: Не съм броила ролите си, и едва ли ще го направя някога. Хората или те помнят от сцената или не.

Нели Русева: И днес ли сте част от трупата на Сатиричния театър или сте актьор на свободна практика?

Елена Кънева: Завърших Академията през 1977 година и бях назначена в Сатиричния театър, в трупата на който бях до преди две години. Сега съм на свободна практика. В последните 15 години съм играла в много частни театрални формации – театър „Манифактура”, Театър „Диалог”, „Искри и Сезони” на Искра Радева, Театър „Инверсия”. Работила съм и в Музикалния театър – София, театър Възраждане, Пътуващия театър.

Нели Русева: Кино или театър?

Елена Кънева: Разбира се, че и театър, и кино. Макар, че лично аз съм работила повече в театъра. Моите родители са също от театралното съсловие – майка ми Жени Филипова е от основателите на Сатиричния театър, а баща ми е режисьорът Никола Кънев. Те, естествено, предпочитаха да не поема по техния път, но това не се случи. На 17 години бях приета във ВИТИЗ.

Нели Русева: Как ви изглежда българският театър днес на фона на повсеместната криза?

Елена Кънева: Въпреки всичко талантливите хора в театъра успяват да останат верни на себе си и радват своята публика, но през какво трябва да преминат, за да го постигнат?! Толкова положителна енергия отива на вятъра... А животът е един миг, неповторим миг!

Нели Русева: Смятате ли, че живеем в болно време и че на всички нас ни трябва „Адаптация”, за да излезем от объркания си живот?

Елена Кънева: Винаги е имало кризи в живота на хората, тази не е първата, едва ли ще е и последната. Коментират: „Има голяма финансова криза”. Моят коментар е: „Бездуховността ни води към гибел. Духовната криза е в световен мащаб”.

Елена Кънева: Всеки е звезда в небето на любимите си хора.

Нели Русева: Чувствате ли се звезда? Има ли звезди у нас?

Елена Кънева: Всеки е звезда в небето на любимите си хора.

Нели Русева: Вярно ли е това, че точно комиците са най-тъжните хора?

Елена Кънева: Най-тъжни са чувствителните хора! Слава Богу, все още мога да плача...

Нели Русева: Как дойде идеята за шоу-спектакъла „Така не става”?

Елена Кънева: Няколко думи за „Така не става” и Латинка Петрова. Ние бяхме в един театър – Сатирата. Търсейки съвременна пиеса за нас двете, получихме един текст от съвременен наш автор. При първо четене решихме, че нещо му липсва. Авторът каза, че ще го коригира и така след третия път решихме, че ще е по-лесно да опитаме да го напишем сами, вместо да преправяме нещо. Така и стана! За два месеца през лятото на 1996 година пред една голяма пишеща машина на Лоти, на бира и семки, постепенно се роди нашето сатирично шоу. Премиерата беше през декември в театър „Възраждане” в София. Пътувахме из цялата страна, до сега има повече от 400 представления. Разбира се, това е една отворена форма и през годините ние променяхме много текстове в него, нови герои, нови теми. Преди 3 години вече имаше и промяна в заглавието – „Така не става 007”. Днес ако решим да го играем, има такова предложение, ще трябва отново да променим някои неща. В спектакъла има и песни, които също са били променяни и като текст и като музика.

Нели Русева: Вашият любим мъж как приема вашата професия?

Елена Кънева: С моя любим мъж тичаме в една посока!

Нели Русева: С какво се занимава детето ви?

Елена Кънева: Имам една прекрасна дъщеря на 24 години, която завърши образованието си в чужбина и работи извън България. Тя е най-хубавото и обичано нещо в живота ми!

Нели Русева: На какво се радвате истински?

Елена Кънева: Радвам се на детето си, майка си, на близките ми любими хора. Радвам се на децата, на природата, морето, на цветята, на кучето си... Ако може всеки ден истински да се зарадваш само на едно нещо, щастието ще е винаги до теб. Толкова е прекрасно човек да се усмихва! Радвам се, когато срещна човек, който лъчи, свети! Опитайте, вървейки по улицата, да започнете да наблюдавате хората. Колко от тях светят? Колко е прекрасно да срещнеш такъв човек! И колко е тъжно – колко много хора днес са като изгорели крушки... А когато се ражда всеки е светлина – звезда! Какво става, че след време остават малцина да светят като малки свещички в мрака?!

Нели Русева: Хрумвало ли ви е някога да напуснете България?

Елена Кънева: Ако трябва да бъда откровена в момента бих искала да напусна България. Когато бях на годините на дъщеря ми имах възможност да го направя, но явно е било писано да премина през толкова интересни и трудни събития. Дали това ще се случи сега, незнам. Обичам България, природата ни, хората. Има и много неща, заради които се чувствам чужденец тук, особено напоследък.

Нели Русева: Какво си мечтаете за България?

Елена Кънева: Мечтая България да бъде духовен център! Смятам, че това ще ни спаси, защото това ни е дадено... Но, ако сме забравили това и продължаваме да вървим по други чужди пътища, ще се разпилеем. Това също ни е дадено, като втора възможност.

Нели Русева: Пожелайте нещо на читателите ни, на себе си също...

Елена Кънева: Винаги можеш да започнеш отначало! Просто опитай! И си спомни какъв беше като дете... Един мой фен ми каза: „Ти си такава, че и на сън тичаш!” Прекрасно е нали? Е, пожелавам си, това да е така винаги...

За fortisimo.eu – Нели Русева

Елена Кънева пише стихове, ето тези сподели и посвети на нашите читатели:

Аз чакам във дъжда
Светкавица да ме удари...
И да изпепели докрай,
Това, което още пари...
Аз чакам във дъжда
Да стана мокра пепел...
И да полепна по обувките
На някой тъжно беден..
Аз чакам във дъжда
Да блесне новото ни Слънце
Тъгата да се изпари...
И да поникне смях от зрънце...
Аз чакам във дъжда
Аз чакам и лелея..
След теб Светкавице
Светът пак да се залюлее...
Аз чакам във дъжда..
Очаквайки дъгата...
Която ще е ореол
На нас, изпепелените...
И ще е светло на Душата!

 

Пътища и нерви...

Пътища и нерви,
Преплетени в едно...
Пътища и нерви
И за добро...
и зло...
На пътища и нерви
Простират
Секси,
Своето бельо.
На пътища и нерви
Други свирят
Джаз..
Рап..
И чалга...
За какво?
На пътища и нерви ...
Аз ще се обеся..!
И няма да съм сам..
Въпрос...
Защо?
Защото всеки иска,
Да е бяла птица..
а не
ненужно същество...
О, пътища и нерви...!
Много жици.
Опънати до край...
Мълчат...
Не съжалявам..
Бях до тук..,
Умници...
Прецаках ви...
Прецаках ви...
И пак на път...

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Интервю

  Популярно от Интервю

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Интервю

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Интервю Интервю Елена Кънева: Всеки е звезда в небето на любимите си хора.

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414