Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


За АБВ-то в БГ

Е-мейл Печат ПДФ

АБВ точка БГ – тема, която може по много и различни начини да бъде разчетена, но бих искала да насоча вашето внимание към три основни мои виждания по този въпрос.

В нашето съвремие никой не отрича ползата от интернет, както веднъж се изрази Максим Бехар, интернет е „една гигантска машина за информация”. Въпросът обаче не е в това как работи тази машина, а до колко извършва само полезно действие.

На всички е ясно, че едно глобално явление като интернет може да е както незаменим и полезен източник на информация, така и неповторим източник на проблеми и престъпност. Всеки може да загуби своите банкови спестявания или личните си данни, благодарение на добре тренирани хакерчета. А най-тревожен е фактът, че в това отново българинът води по изобретателност и качества. Да ни завиди човек на ловкостта и интелигентността, които така и не се научихме как да използваме. Уви, Господ дал материали, но пропуснал упътването за употреба. Но и как да схване нещо съвременният българин, когато е забравил що е Кирилица?

Скъпото ни АБВ се превърна в ABC или по-точно в ABV, ако трябва да съм искрена. И не, че не може да се пише на Кирилица, но не е модерно. А можем ли да сме далеч от всичко модно? Не, колкото и да ни отдалечава то от „всичко българско и родно”. И тъй като сме интелигентни, модерни и уверени граждани на една европейска държава, някой си реши да ни създаде едно гражданско движение АБВ.

Горките братя Кирил и Методий, ако знаеха, че техният труд ще даде повод на толкова „умни хора” да сътворят така „неповторими и умни неща”, сигурно щяха да си върнат буквите назад. И по-добре. Нито това АБВ в мрежата, нито това ABV, чрез което пишем електронните си писма, нито АБВ-то на Гоце имат нещо общо със замисъла на светите братя.

Но кой знае какво още ще видим? Нека не забравяме, че сме само в началото на нашата мила азбука и незнаем какво ще ни донесе едно ГДЕ, примерно.

Скъпи граждани на България, едно знам със сигурност – тежко ни и горко, и дано Бог ни помогне, щом има хора, които пишат в интернет нелепи неща като „Българин да се наричам, It’s firstly joy for мене!” С това слагам точката на моите разсъждения, докато все още мога да я сложа. Продължението на темата оставям на Вас, скъпи читатели, коментирайте, не бъдете безпристрастни.

За fortisimo.eu – Павлина Богомилова (avantaj1.blogspot.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично За АБВ-то в БГ

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414